De ce a apărut inflaţia? Ce spune directorul ING Bank responsabil de creditarea companiilor mari

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 iulie 2022 259 afişări

 De ce a apărut inflaţia? Ce spune directorul ING Bank responsabil de creditarea companiilor mari

România şi alte ţări se confruntă acum cu inflaţie pentru că în pandemie s-a întrerupt economia dar, în acelaşi timp, nu s-au creat capacităţi de producţie noi, spune Florin Ilie, Deputy CEO, Head of Wholesale Banking, ING Romania.

”După ce am scăpat din pandemie, lumea a început să cheltuie din nou şi a fost o presiune a cererii foarte mare, pentru o ofertă care este încă gripată. Nu doar blocată în anumite puncte, ci este o lipsă de ofertă pe anumite zone”.

În opinia lui, economia va stagna în a doua parte a anului, după creşterile din S1.

”Există expectativă, mai ales pe zona de investiţii. Este o decelerare foarte inegal distribuită pe sectoare. A fost cerere mare pe bunuri de folosinţă îndelungată, acum a scăzut şi vedem o creştere pe servicii. Aceste creşteri sunt inegal distribuite în economie, în diferite momente”.  

 Managerul ING Bank nu vede o problemă pe zona de finanţare şi nici nu crede că firmele mari vor avea probleme la modul general, ci doar punctual.

El remarcă totuşi o schimbare interesant faţă de criza din 2008-2009 în ceea ce priveşte atitudinea faţă de moneda naţională.

”Este de văzut cum evoluează  finanţarea în lei faţă de euro, pentru că se schimbă mult lichiditatea pe monedă. Lichiditatea pe lei e mai scumpă, iar cea pe euro a crescut. Raportul la depozite lei/euro este mult mai strâns acum. Dacă ne uităm la 2008-2009, lucrurile sunt complet inversate. E ceva neobişnuit pentru noi şi este posibil ca accesibilitatea pe monedă să fie diferită, cel puţin pe termen scurt”, a mai spus Florin Ilie în cadrul ZF Bankers Summit 2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
ing,
ceo,
inflatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.