Davos 2023 se încheie pe un ton optimist, dar cu semnale de alarmă privind climatul, inflaţia, războiul subvenţiilor. Din Europa de Est, polonezii s-au făcut remarcaţi prin prezenţa masivă

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 22 ianuarie 2023 85 afişări

După ce a stat la început sub umbra recesiunii, reuniunea din acest an a Forumului Economic Mondial se încheie pe un ton de optimism.

Davos 2023 se încheie pe un ton optimist, dar cu semnale de alarmă privind climatul, inflaţia, războiul subvenţiilor. Din Europa de Est, polonezii s-au făcut remarcaţi prin prezenţa masivă

După ce a stat la început sub umbra recesiunii, reuniunea din acest an a Forumului Economic Mondial se încheie pe un ton de optimism. Elitele globale care au participat la reuniune sunt resemnate cu privire la recesiune, spunând că aceasta este aproape inevitabilă, atât în SUA, cât şi la nivel mondial. Aceştia sunt to­tuşi optimişti că aceasta va fi una blândă, potrivit Washington Post.

O iarnă mai caldă decât era de aşteptat ajută Europa în criza ener­giei, economia chinezească se redes­chide, urmând să susţină întreaga eco­nomie mondială, inflaţia îşi înce­tineşte rit­mul de creştere.

„Dacă ar fi să descriu perspectiva FMI pentru 2023 pe scurt, aceasta ar fi că avem un an greu în faţă, dar e­xistă semne de rezistenţă“, a declarat Gita Gopinath, prim adjunct al direc­torului general al FMI.

În pofida tonului de optimism, au apărut avertismente majore cu privi­re la schimbările climatice. Un grup de activişti pe climat, printre care Greta Thunberg, au protestat în Davos, cerând să se pună capăt noi­lor proiecte de domeniul combus­tibililor fosili.

Scoţând în evidenţă ipocrizia executivilor din sectorul petrolului şi gazelor, activiştii au atras atenţia că a venit timpul ca publicul să nu mai fie indus în eroare cu privire la criza climatică, potrivit Reuters.

Reuniunea de la Davos a fost de asemenea o ocazie pentru marile bănci centrale să avertizeze că lupta cu inflaţia nu s-a terminat. Preşedinta BCE Christine Lagarde a avertizat că urmează noi majorări importante de dobânzi, declaraţii similare fiind făcute mai apoi de oficialilor de top ai băncii centrale americane, notează Financial Times.

Participanţii la reuniune au lău­dat la unison pachetul de subvenţii verzi lansat de SUA. Însă Christine Lagarde a declarat că speră ca un război al subvenţiilor să poată fi evitat.

La Davos, Ucraina şi-a accelerat eforturile de a-şi asigura susţinere financiară pentru reconstrucţia ţării, relatează Reuters. De la începutul războiului, SUA şi aliaţii săi au acordat Ucrainei arme de miliarde de dolari, însă Kievul vrea mai mult. Acesta ţine de asemenea să se asigure că angajamentele pentru reconstrucţia sa nu sunt cuvinte goale.

Din Europa de est, Polonia a fost reprezentată la Forumul Economic Mondial de o numerousă delegaţie din mediul politic şi de afaceri. Preşedintele polonez a fost un partener de discuţii căutat. În centrul atenţiei s-a situat aşa-numita Casă Poloneză, scrie Deutsche Welle.

„Ideea înfiinţării Casei Poloneze în timpul Forumului i-a aparţinut preşedintelui. Ea se doreşte a fi un centru de stabilire a contactelor cu Polonia. În primul rând pentru comunitatea de business, dar şi pentru oamenii politici“, a explicat Sylwia Dalecka, care se ocupă de gestionarea acesteia din 2019, adică de la început.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.