Daţi un leu pentru creditorii Greciei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 18 septembrie 2011 11 afişări

O ştire importantă a săptămânii care se încheie este despre Europa, dar nu vine de la europeni: e vorba despre propunerea lui Timothy Geithner, secretarul american al trezoreriei, ca Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) să-şi modifice destinaţia, din resursă pusă direct la dispoziţia statelor din zona euro aflate în dificultate, ca până acum, în resursă indirectă de stimulare a creditării acestora.

În realitate, ar fi vorba de fapt de stimularea investitorilor care ar finanţa statele, aşa cum a fost programul american TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility), în valoare de 100 de miliarde dolari (bani folosiţi efectiv până în 2010, dintr-un total disponibil de 1.000 de miliarde), prin care Rezerva Federală a oferit finanţare ieftină băncilor şi fondurilor de investiţii, permiţând astfel instituţiilor de credit să continue, la costuri rezonabile, creditarea consumatorilor şi a micilor afaceri.

CNBC a relatat că un oficial (nenumit) al G7 ar fi declarat că europenii iau în considerare o astfel de variantă de TALF, doar că ea ar viza piaţa obligaţiunilor guvernamentale, cu scopul de a-i stimula pe investitori să continue, la costuri rezonabile, creditarea statelor cu probleme.

Capacitatea financiară a EFSF este actualmente de 440 de miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dati-un-leu-pentru-creditorii-greciei-8768129
8768129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.