Dacă eşti la pensie, mai poţi plăti pentru mărirea stagiului de cotizare? Răspunsul experţilor

Postat la 23 august 2021 237 afişări

Dacă eşti la pensie, mai poţi plăti pentru mărirea stagiului de cotizare? Răspunsul experţilor

Posibilitatea de a-şi mări veniturile depinde de situaţia pensionarului pentru limită de vârstă, respectiv dacă aceasta este singura sursă de venit sau dacă mai câştigă bani din alte activităţi.

Pentru a ieşi la pensie pentru limită de vârstă în sistemul public, un asigurat trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care etatea, desigur, şi stagiul complet de cotizare, astfel că, odată ieşit la pensie, acesta nu mai poate contribui pentru a-l completa, explică specialiştii consultaţi de avocatnet.ro.

Pensia lunară medie în sistemul asigurărilor sociale de stat era 1.603 lei, în iulie, cu 1 lei mai mare decât în iunie, potrivit celor mai recente statistici ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Per total sistem, deci şi pensionarii beneficiari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor, pensia medie era de 1.558 de lei.

Pe categorii de venit, peste 402.000 de pensionari din totalul de 4,87 milioane au o pensie, conform deciziei de pensionare, de până la 500 de lei, în timp ce aproximativ 56.700 pensionari câştigă peste 5.000 de lei.

De precizat că beneficiarii sistemului public de pensii cu venituri cumulare din pensii şi indemnizaţii de sub 800 de lei lunar încasează acestă sumă, conform legii, denumită „indemnizaţia socială pentru pensionari” (fosta pensie minimă garantată). În total, aproximativ 1,09 milioane au pensia de 800 de lei.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensie,
experti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.