Cutremur puternic în Afganistan! Cel puţin 900 de oameni au murit

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 iunie 2022 97 afişări

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a ucis 920 de persoane în Afganistan miercuri dimineaţa devreme, au anunţat oficialii de gestionare a dezastrelor, iar peste 600 de persoane au fost rănite, scrie Reuters.

Cutremur puternic în Afganistan! Cel puţin 900 de oameni au murit

Bilanţul victimelor va creşte, pe măsură ce informaţiile sosesc din satele izolate din munţi.

Elicopterele au fost desfăşurate în efortul de salvare pentru a ajunge la răniţi şi pentru a transporta cu avionul provizii medicale şi alimente, a declarat un oficial al Ministerului de Interne, Salahuddin Ayubi.

"Este posibil ca numărul morţilor să crească, deoarece unele dintre sate se află în zone îndepărtate din munţi şi va dura ceva timp pentru a colecta detalii."

Cutremurul de miercuri s-a produs la aproximativ 44 km de oraşul Khost, situat în sud-estul ţării, în apropiere de graniţa cu Pakistanul, a precizat Institutul Geologic al SUA (USGC).

Majoritatea deceselor confirmate au avut loc în provincia estică Paktika, unde 255 de persoane au fost ucise şi peste 200 rănite, a adăugat Ayubi. În provincia Khost, 25 de persoane au murit şi 90 au fost transportate la spital.

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor aflaţi la putere, şi-a prezentat condoleanţele într-un comunicat.

Organizarea unei operaţiuni de salvare s-ar putea dovedi un test major pentru talibani, care au preluat controlul ţării în august şi au fost privaţi de o mare parte din asistenţa internaţională din cauza sancţiunilor.

Cutremurul a fost resimţit de aproximativ 119 milioane de persoane din Pakistan, Afganistan şi India, dar nu au existat rapoarte imediate privind pagube sau victime în Pakistan.

La actuala provocare se adaugă inundaţiile recente din multe regiuni, despre care agenţia pentru dezastre a spus că au provocat 11 morţi, 50 de răniţi şi au blocat porţiuni de autostradă.

Dezastrul survine în condiţiile în care Afganistanul se confruntă cu o criză economică severă de la preluarea puterii de către talibani, în timp ce forţele internaţionale conduse de SUA s-au retras după două decenii de război.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afganistan,
cutremur,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.