Cum vrea Rafila să descongestioneze Urgenţa: 40% din intevenţiile Ambulanţei se rezolvă la domiciliu

Autor: Cosmin Pirv Postat la 27 mai 2022 111 afişări

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că 40% din intervenţiile Ambulanţei se rezolvă la domiciliul pacientului şi pentru a decongestiona Urgenţa ar fi nevoie de centre de medicină primară. Despre scandalul cu Raed Arafat, Rafila s spus că el nu face dialog pe Facebook.

Cum vrea Rafila să descongestioneze Urgenţa: 40% din intevenţiile Ambulanţei se rezolvă la domiciliu

Întrebat vineri de jurnalişti ce îi lipseşte sistemului medical de urgenţă din România, ministrul Sănătăţii a spus că în România nu sunt centre medicale de medicină primară sau chiar specializate care să poată să asigure servicii de sănătate pe tot parcurusl zilei, inclusiv la sfârşit de săptămână.

„Problema este legată de faptul că noi nu avem servicii de asistenţă medicală ambulatorie de urgenţă în afara Unităţilor de Primiri Urgenţe. Dacă dezvoltăm centre medicale de medicină primară sau chiar specializate care să poată să asigure servicii de sănătate pe tot parcurusl zilei, inclusiv la sfârşit de săptămână, vom scădea presiunea pe UPU. (...) Circa 40% dintre intervenţiile ambulanţei se rezolvă la domiciliul pacientului, în cazul celorlalte servicii de tip SMURD, unde sunt puţini angajaţi care sunt specializaţi, adică medici şi asistenţi, pacienţii sunt transportaţi direct la UPU. Trebuie să facem o distincţie foarte clară între pacienţii care au într-adevăr nevoie de asistenţă medicală de urgenţă şi alte categorii de afecţiuni care au nevoie de servicii medicale în apropierea domiciliului care să fie permanent disponibile”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce priveşte scandalul cu DSU legat de medicina de urgenţă, ministrul a spus că nu face dialog pe Facebook.

„Nu era vorba de un act normativ al DSU, era vorba de legea de organizare a MAI, un proiect de lege, el a rămas în stand by şi nu putem să preluăm atriubuţiile MS să le transferăm unui alt minister, care are cu totul şi cu totul altă activitate decât cea de asigurare a asistenţei medicale. Eu din păcate n-am avut interlocutor, am fost deschis tot timpul la dialog. Eu dialoguri pe Facebook nu prea fac, singurele remarci au fost pe Facebook sau în interviuri care s-au desfăşurat în biroul domnului doctor Arafat, care singur se intervieva şi ne explica care sunt elementele legate de medicina de urgenţă”, a mai spus Rafila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ambulanţă,
urgenţă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.