Cum vrea Kremlinul să combată scumpirea alimentelor: Reducerea exporturilor de produse de bază şi plafonarea preţurilor pentru zahăr sau făină

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 iunie 2021 48 afişări

Cum vrea Kremlinul să combată scumpirea alimentelor: Reducerea exporturilor de produse de bază şi plafonarea preţurilor pentru zahăr sau făină

Rusia a avertizat că se pregăteşte să continue politica de limitare a exporturilor pe alimentele de bază, după ce scumpirile recente au determinat Kremlinul să plafoneze preţurile pentru produse precum zahăr sau făină, a anunţat Ministerul Economiei din Rusia, citat de FT.

Maxim Reshetnikov, ministrul dezvoltării economice, a declarat pentru Financial Times că Rusia ia în considerare diferite moduri prin care poate continua exporturile, în timp ce-şi protejează populaţia de preţurile în creştere.

Indicele preţurilor la alimente calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite a atins în luna mai cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, majorându-se cu aproape 40% de la an la an.

Preţurile la alimente reprezintă un subiect sensibil din punct de vedere politic pentru Kremlin, în contextul în care circa 20 de milioane de oameni – 1 din 7 ruşi – trăiesc sub limita sărăciei, iar raţionalizarea şi hiperinflaţia sunt elemente care încă există în memoria colectivă.

În decembrie, Vladimir Putin le-a cerut oficialilor statului să impună politici de control al preţurilor pentru anumite alimente de bază, precum uleiul de floarea soarelui sau pastele făinoase. Totodată, statul a anunţat anul acesta un plafon pe exporturile de grâu, iar luna aceasta a decis să impună o serie de tarife suplimentare de export.

Moscova susţine că aceste mutări au fost necesare pentru a compensa pentru anii în care veniturile cetăţenilor au scăzut, context în care preţurile pentru bunuri esenţiale au depăşit posibilităţile unei părţi din populaţie.

Reshetnikov a declarat că Rusia continuă să monitorizeze şi să adopte măsuri pe exporturi, inclusiv printr-o serie de potenţiale tarife flexibile, care ar putea fi impusă pe măsură ce preţurile cresc.

În ceea ce priveşte consumul intern, Rusia vrea să renunţe la mai multe plafonări de preţuri impuse, însă va continua să subvenţioneze produse precum pâinea sau făina.

„Nu există nicio garanţie că preţurile alimentelor s-au stabilizat la nivel global. (...) Orice ştire legată de previziunile pe producţia agricolă poate provoca încă o creştere de preţuri la alimente, deci ne uităm constant la ele şi luăm măsuri când este nevoie”, a declarat Reshetnikov.

Mai mult, ruşii susţin că limitarea exporturilor are şi rolul de a încuraja producătorii locali să investească mai mult în facilităţi de producţie.

Rusia a început să exporte produse alimentare de bază, precum grâu, după 2014, când a interzis importurile vestice ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA şi UE – începând ulterior să dezvolte puternic agricultura internă.

Bunurile agricole au reprezentat aproape 8% din exporturile totale de 419 miliarde de dolari ale Rusiei în 2019, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.