Cum va veni relansarea economica a Romaniei

Postat la 05 octombrie 2009 16 afişări

Prezenti la dezbaterile Forumului Economic Roman, oamenii de afaceri i-au explicat presedintelui Romaniei necesitatea unei strategii pentru cresterea competitivitatii economice a Romaniei si au subliniat importanta tot mai mare a relatiei business-politic.

Agricultura, energie, IT&C

Presedintele Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK), Radu Merica, a afirmat ca, desi Romania a avut parte numai de strategii in ultimii 20 de ani, avem nevoie de o noua strategie pe termen lung pentru relansarea economica a tarii. "Din nefericire, fiecare guvern a schimbat strategiile in functie de interese si intotdeauna a fost un incendiu de stins in alta parte. Avem nevoie de strategii pe termen lung pe care sa si le asume toate partidele politice", a precizat Merica.

Potrivit presedintelui AHK, agricultura, energia si sectorul IT trebuie sa fie prioritatile pentru dezvoltare. In ceea ce priveste energia, Merica a subliniat potentialul enorm si pozitia strategica a Romaniei care ar trebui sa asigure in viitor nu doar independenta energetica tarii, ci si eventuale exporturi. El a mai mentionat ca sistemul educational trebuie sa se concentreze pe formarea de competente cerute de piata muncii, mai ales ca, in cativa ani, Romania nu va mai fi o tara ieftina, iar oamenii trebuie sa fie competitivi. "Ani de zile sistemul de invatamant a pregatit specialisti pentru diverse alte domenii, in timp ce marile firme de profil angajau oameni nepregatiti care in doi ani deveneau specialisti IT", a adaugat presedintele AHK.

Accesarea fondurilor europene: un cosmar

"Infiintarea unui birou unic pentru investitori (one-stop-shop) este esentiala pentru acordarea de asistenta si informatii", a declarat Raymond Breden, vicepresedintele Camerei de Comert Britanico-Romana. Menirea institutiei ar fi aceea de a oferi informatii utile pentru accesarea fondurilor europene, mai ales in sectorul IMM-urilor. "Institutiile mici si mijlocii sunt deseori cele care nu isi permit sa ceara ajutor. Un sprijin pentru acestea este foarte important", a precizat Breden. Potrivit acestuia, facilitarea accesului la consultanta specializata pentru fonduri publice si europene este necesara fiindca, in prezent, absorbtia de fonduri europene este greoaie sau, mai bine zis, "un cosmar", a conchis Breden. Presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Sachar Shaine, a explicat nevoia de achizitii publice transparente si profesioniste, precum si de proceduri imbunatatite de simplificare a contestatiilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-va-veni-relansarea-economica-a-romaniei-4961847
4961847
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.