Cum supravieţuieşte Vama Veche în vreme de pandemie. Proprietar de pensiune: “Ce am observat total nefiresc pentru comportamentul omului de Vamă“

Autor: Alexandra Matei Postat la 16 august 2020 1707 afişări

Administratorii de pensiuni şi patronii de restaurante din Vama Veche staţiune spun că sunt limitaţi de presiunea creată de pandemia de COVID-19 şi de restricţiile impuse de autorităţi, iar foarte mulţi turişti fie au renunţat la sejururile plănuite, fie s-au reorientat către o altă perioadă.

Cum supravieţuieşte Vama Veche în vreme de pandemie. Proprietar de pensiune: “Ce am observat total nefiresc pentru comportamentul omului de Vamă“

► Numărul turiştilor din Vama Veche este mai mic decât în 2019, cei mai mulţi dintre ei evitând weekendurile, spun proprietarii de pensiuni, iar singura lună în care pensiunile au fost ocupate în proporţie de 90% a fost iunie

► „Pe timp de zi nu se observă diferenţe foarte mari, în schimb, pe timp de noapte, Vama arată ca într-un film postapocaliptic, cu străzi pustii şi mult prea multă linişte“.

Administratorii de pensiuni şi patronii de restaurante din Vama Veche staţiune spun că sunt limitaţi de presiunea creată de pandemia de COVID-19 şi de restricţiile impuse de autorităţi, iar foarte mulţi turişti fie au renunţat la sejururile plănuite, fie s-au reorientat către o altă perioadă.

„Oamenii sunt mai retraşi, mai liniştiţi. Se protejează, poartă mască, iar ceea ce am observat total nefiresc pentru comportamentul omului de Vamă este că evită weekendurile“, spune proprietarul unei pensiuni din Vama Veche. Restaurantele, cluburile şi cafenelele îşi încheie programul la ora 23:00, conform unui anunţ făcut la începutul lunii iulie de primarul comunei Limanu Daniel Gheorghe Georgescu, iar în weekend beach-barurile cu program non-stop pot difuza doar muzică ambientală, volumul acesteia fiind unul redus.

În perioada de lockdown nu am putut să particip la toate proiectele pe care le aveam programate, iar din acest motiv am avut câteva probleme pe partea financiară. Nu numai eu am fost în această situaţie, ci şi grupul cu care trebuia să merg în Vamă“, spune Olivia, o turistă din Bucureşti. Pentru aceasta, sejurul de patru nopţi în Vama Veche, pe care îl avea planificat la mijlocul lunii august, ajungea la costuri de peste 1.000 de lei. Nu a renunţat complet la ideea de vacanţă şi s-a reorientat către o zonă retrasă, lângă Bran. „Am scurtat perioada de cazare, am ajuns de la cele 4 nopţi la un weekend. Aşadar, cheltuielile s-au înjumătăţit, ajungând la un preţ total de 500 de lei , mai spune ea. Deşi nu îşi va petrece vacanţa pe litoral, Olivia este de părere că cea de-a doua variantă este mult mai bună, deoarece crede că atmosfera în Vama Veche, în condiţii de pandemie, nu ar fi fost aceeaşi, iar tensiunea provocată de numărul mare de îmbolnăviri s-ar fi resimţit mult prea tare.

La polul opus se află Radu, unul dintre vamaioţii înrăiţi, care nu a renunţat la vizita anuală a „locului său de suflet“.

„În anii trecuţi obişnuiam să vin în Vamă cu un grup de prieteni de aproximativ 10-15 persoane, dar acum, din cauza restricţiilor şi a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, acest lucru ar fi fost mai complicat, aşa că am preferat să vin singur şi doar să mă intersectez cu prietenii şi cunoscuţii care trec prin Vama Veche.“, povesteşte el.

În prezent, Radu este cazat la o pensiune din staţiune, unde plăteşte pentru o noapte de cazare 250 de lei şi urmează să rămână pe litoral până la finalul lunii august, anul acesta fiind cea mai lungă perioadă a lui petrecută pe litoral. Costurile pentru o astfel de vacanţă, cu toate cheltuielile corespunzătoare, depăşesc 4.000 de lei.

Pentru Radu, experienţa Vămii în vreme de coronavirus este diferită, dar consideră că aceasta este cea mai bună formă a staţiunii în contextul dat. „Pe timp de zi nu se observă diferenţe foarte mari, în schimb, pe timp de noapte, Vama arată ca într-un film post-apocaliptic, cu străzi pustii şi mult prea multă linişte“, mai spune el.

Schimbările în comportamentul oamenilor se reflectă asupra turismului din Vama Veche, astfel că o pensiune care, în aceeaşi perioadă din 2019, era ocupată integral, astăzi este ocupată în proporţie de 70%, după cum spune proprietarul.  „Cea mai plină lună pentru noi a fost luna iunie, când pensiunea a fost ocupată cam 95% din capacitatea totală. Apoi, iulie şi începutul lui august au fost moderate. În prezent, nu avem toate camerele ocupate“, povesteşte administratorul unei proprietăţi din Vama Veche.

Această pensiune este dotată cu camere duble confort, camere duble economy şi un apartament cu 3 camere, iar preţurile oscilează între 150 lei/noapte şi 230 lei/noapte pentru camere şi 450 lei/noapte şi 650/lei noapte pentru apartament, în funcţie de perioada dorită, cei mai mulţi clienţi optând pentru camerele duble economy.

În 2019, aproximativ 100.000 de turişti se aflau pe litoral în această perioadă, conform reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.  Astăzi, pe plajele din staţiune sunt amplasate doar 75% din şezlongurile şi umbrelele din dotare, ca urmare a respectării distanţării sociale. Preţul unui şezlong a ajuns la 30 de lei în timpul săptămânii, respectiv 35 de lei în weekend, cu 5 lei mai mult decât în 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vama,
vama veche,
pandemie,
weekend,
comportament

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.