Cum să locuieşti mai bine. Bugetul pentru casă - credit ipotecar sau Noua casă? De ce?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 04 ianuarie 2022 112 afişări

Bugetul este, fără nicio îndoială, unul dintre criteriile definitorii atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe.

Cum să locuieşti mai bine. Bugetul pentru casă - credit ipotecar sau Noua casă? De ce?

Bugetul este, fără nicio îndoială, unul dintre criteriile definitorii atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. De el depind numă­rul de camere pe care le va avea casa sau aparta­men­tul, localizarea, calitatea fini­sajelor. Când ajunge în faţa deciziei finale, cumpărătorul care se pregăteşte să înceapă discu­ţiile cu banca se întreabă ce să aleagă între creditul ipotecar şi creditul Noua casă? Care este soluţia cea mai bu­nă? De ce?

„Un credit Noua casă înseamnă un avans de 5%, limitări de sumă şi câteva restricţii ulterioare. Un credit ipotecar înseamnă un avans de 15%, suma maximă a creditului corelată cu ve­nitul şi nicio restricţie de înstrăi­na­re/ rambursare anticipată. În ultimii pa­tru-cinci ani, costurile celor două pro­duse sunt relativ comparabile, de aceea am recomandat întotdeauna clien­ţilor un credit ipotecar stan­dard“, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Singurul avantaj al unui credit Noua casă, crede ea, rămâne un avans mai mic, care poate fi văzut ca un avantaj iniţial. Însă avansul mai mic înseamnă că, pentru acelaşi imo­bil, suma creditului va fi mai mare, ceea ce va duce la rate mai mari şi la o sumă totală de rambursat mai mare la finalul perioadei de creditare.

„Trebuie să luăm în considerare că garanţia statului pentru creditele Noua casă înseamnă că orice acord de care, în mod firesc, avem nevoie pentru un imobil ipotecat la bancă - de exemplu, pentru închiriere, reabilitare bloc, vânzare, refinanţare, divorţ, etc - va fi dublat de un acord de la Ministerul de Finanţe, ceea ce îngreunează foarte mult orice acţiune pe care dorim s-o facem cu acel imobil“, mai spune ea.

Astfel, la achiziţia unei locuinţe, bugetul trebuie calculat cu mare atenţie şi rigurozitate şi nu este deloc indicat să mergem cu gradul de îndatorare la limită şi cu toate economiile din cont epuizate.

„Un credit ipotecar are costuri conexe în procesul de achiziţie - evaluatori, notari, asigurători, mobilare, mutare - şi sunt multe evenimente neprevăzute pe perioada lungă a unui credit ipotecar. Este recomandat să verificăm o dată pe an piaţa de creditare şi să ne asigurăm că avem un contract aliniat şi, în mod obligatoriu, să avem rezerve financiare pentru diverse situaţii.“

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă” ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
achizitie,
criterii,
locuinte,
credit ipotecar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.