Cum să clădeşti o afacere de un milion de dolari în 12 luni

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 21 martie 2017 992 afişări

James Swanwick este autor de cărţi, antreprenor, cofondator al Swanwick Sleep şi CEO al asociaţiei Provocarea a 30 de zile fără alcool, conform Entrepreneur. Iată ce povesteşte:

Cum să clădeşti o afacere de un milion de dolari în 12 luni

Ideea

În 2014, un prieten de-al meu a venit la cină având nişte ochelari îngrozitor de urâţi: erau mari, strălucitori, cu lentile portocalii. Credeam că face mişto de mine. Nu eram într-un restaurant de cinci stele, dar oamenii erau îmbrăcaţi frumos iar aspectul său nu se încadra în peisaj. În cele din urmă, a trebuit să îl întreb: “Care-i faza cu ochelarii tăi?”

Mi-a explicat că ochelarii săi erau special făcuţi pentru a bloca lumina artificială albastră. Device-uri precum telefoanele mobile, emit acest tip de lumină care are efect asupra secreţiei de melatonină din organism, o substanţă chimică care, între altele, are influenţă asupra somnului nocturn. În esenţă, această lumină albastră păcăleşte corpul că de fapt afară este zi când, de fapt, este noapte.

Brusc, ca un fulger, mi-am dat seama că îndelungatele mele probleme cu somnul şi scăderea productivităţii pe timp de zi se legau strâns de această expunere exagerată la lumina albastră. Am decis să fac un experiment: ajuns acasă, mi-am pus o pereche de ochelari de schi, cu lentile galbene. Arătam ridicol, dar pe parcursul săptămânii care a urmat am reuşit să adorm cu o oră mai devreme în fiecare seară.

De dormit, am dormit ca un bebeluş.

Dar exista o problemă. Nu puteam purta aceşti ochelari în public, totuşi. Altfel riscam să fiu considerat un ciudat. Pe de altă parte, nu doream nici să renunţ la beneficiile somnului odihnitor. Aşa că mi-a venit ideea: dacă aş putea realiza nişte lentile protectoare pe care să le pot monta pe o pereche elegantă de rame?

Ce nu am făcut.

Nu am încercat să creez un nou produs. Pur şi simplu am luat nişte lentile cu grad ridicat de protecţie şi le-am adaptat pentru a putea fi montate pe rame elegante.

Parteneriatul.

Fratele meu mai tânăr, Tristan, tocmai renunţase la cariera sa de reporter la un ziar. Nu mi-a plăcut ideea de a avea de-a face cu producători, şi pentru că Tristan era potrivit pentru a se ocupa de aşa ceva, l-am luat drept asociat. El a dezvoltat legătura cu producătorii iar eu m-am putut ocupa de strategie şi marketing.

Testele prototipului.

Am făcut duzini de prototipuri la diverşi producători chinezi. Unele erau foarte urâte, altele arătau bine dar nu erau eficiente. Am ales versiunea actuală mizând pe feed-back-ul primit de la zeci de oameni.

Testarea zonei de ecommerce.

Am plasat o comandă de 300 de perechi de astfel de ochelari cu lentile protectoare pe Amazon cu prilejul Black Friday, ediţia 2015. Într-o singură zi, am vândut patru perechi. Nu era mult, dar noi eram încântaţi. A doua zi, am vândut cinci perechi şi tot aşa. În două săptămâni recuperasem investiţia iar într-o lună am vândut toate cele 300 de perechi.

Credibilitatea

Comentariile clienţilor îi influenţează pe alţii în privinţa deciziei de cumpărare.

Teste de toate felurile

Noi nu am făcut teste în ce priveşte preţul, imaginile de promovare sau mesajele. De fapt, nu am prea făcut teste. Ne-am fi descurcat bine, dar veniturile noastre ar fi fost de două ori mai mari dacă am fi făcut aceste lucruri la început.

Atragerea expertizei

L-am atras în acţionariatul firmei pe Tai Lopez, mentorul care m-a ajutat să dezvolt prima afacere în online. Tai este un foarte bun strateg şi ne ajută să ducem afacerea la următorul nivel.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.