​Cum pot reduce costurile la energie operatorii din ospitalitate? Restaurantele folosesc de trei ori mai multă energie pe metru pătrat decât alte companii

Autor: Miruna Diaconu Postat la 08 noiembrie 2022 32 afişări

​Cum pot reduce costurile la energie operatorii din ospitalitate? Restaurantele folosesc de trei ori mai multă energie pe metru pătrat decât alte companii

Creşterea costurilor la energie are un impact major asupra businessurilor din ospitalitate, iar iarna aceasta se anunţă una grea din punct de vedere al costurilor, ceea ce va pune o presiune şi mai mare pe operatorii economici.

Conform unui studiu realizat în SUA, resturantele folosesc de trei ori mai mult curent pe metru pătrat decât oricare altă companie, spun reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România, care a elaborat un ghid cu sfaturi pentru un cosum energetic mai eficient adresat industriei ospitalităţii. Circa 35% din factura lunară la energie este reprezentată de gătitul mâncării din resturante, iar înclăzirea, ventilarea şi aerul condiţionat reprezintă circa 28% din costurile cu energia. Restul facturii este împărţit între echipamentele de igienă şi salubritate, lumini şi frigidere şi congelatoare.

„La FPIOR suntem dedicaţi creării unei comunităţi de profesionişti care să găsească şi să implementeze cele mai bune soluţii pentru industria ospitalităţii, nu doar apărându-i interesele în discuţiile cu autorităţile dar şi creând noi oportunităţi şi platforme pentru ca jucătorii din industrie să fie mai eficienţi şi să ofere produse şi servicii de cea mai înaltă calitate utilizatorului final. Prin acest ghid venim în sprijinul jucătorilor din piaţă, care, inevitabil, au fost şi vor fi în continuare afectaţi de creşterea preţurilor la energia electrică. Chiar şi cu plafonările ce vor veni şi cu schema de ajutor pentru industrie pe care chiar astăzi le discutam la Guvern cu autorităţile, un consum eficient al energiei este imperios necesar.”, a declarat Valentin Şoneriu, Preşedintele FPIOR.

Ghidul pentru reducerea consumului energetic:

1. Fă-ţi propriile calcule.

Cifrele te ajută să îţi setezi obiective realizabile şi să vezi unde şi când să utilizezi prea multă energie.

2. Setează reguli pentru angajaţi.

Ei sunt cei pe care te bazezi. Crează un ghid cu reguli şi asigură-te că le oferi timp angajaţilor să le citească şi să le înţeleagă. Lasă post-it-uri în zonele în care ajută să le reaminteşti să închidă o anumită lumină. De exemplu.

Asigură-te că ai un angajat de bază care să supravegheze dacă aceste reguli sunt îndeplinite şi să reamintească colegilor ce trebuie să facă.

3. Schimbă echipamentele vechi cu echipamente noi ce consumă mai puţină energie.

4. Bagă echipamentele la revizie.

Frigiderul foloseşte foarte mult curent dacă condensatorul tău este plin de praf şi lucrează mai greu. Aparatele condiţionate care nu au filtrele curate consum mai multă energie.

5. Foloseşte aeratoare la chiuvetele din bucătărie pentru a eficientiza consumul

de apă. Maşina de spălat vase să fie plină când începeţi un ciclu de spălare.

6. Foloseşte filtre de apă şi asigură-te astfel că minimizezi calcifierea şi depunerea de minerale pe orice echipament care foloseşte o sursă de apă. Echipamentele care nu au depuneri de calciu şi minerale operează mai eficient.

7. Cumpără un termostat bun şi asigură-te că e folosit corect. Vrei să te asiguri că e cald în restaurant peste iarnă, dar nu prea cald.

8. Reconfigurează bucătăria.

Dacă frigiderul tău are spaţiu în jurul lui pentru a putea respira şi scoate aerul cald, procesul de răcire este mai eficient şi va consuma mai puţin curent. Frigiderul şi congelatorul să nu fie lângă cuptor, acestea nu vor opera eficient dacă stau lângă degajare de aer cald.

9. Micşorează-ţi meniul.

E mai eficient să faci aceeaşi mâncare pentru patru oameni decât să faci patru feluri de mâncare diferite pentru ei.

10.Foloseşte corpuri de iluminat cu LED sau CFL.

Folosind tehnologia LED vei economisi energie până la 80%. Cu becurile CFL vei economisi energie până la 40%, dar produc mai multă lumină.

11.  Închide aparatele care vor sta nefolosite mai bine de jumătate de oră.​​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
costuri,
folosire,
operatori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.