Cum este viaţa intr-un oraş ÎNECAT ÎN ÎNTUNERIC. Aici omenii stau in beznă totală 65 de zile pe an - GALERIE FOTO

Autor: Ioana Matei Postat la 20 ianuarie 2019 11257 afişări

La o primă privire, oraşul Utqiagvik din Alaska pare un oraş arctic obişnuit. Clima este foarte rece, iar imaginile destul de sumbre, în contextul în care este unul dintre cele mai înnorate oraşe de pe pământ, potrivit unui articol publicat de boredpanda.com. Aici locuiesc 4.000 de cetăţeni, majoritatea nativi din Alaska. Este una dintre cele mai nordice comunităţi din lume, acesta fiind cel mai nordic oraş din Statele Unite.

Denumit anterior Barrow, oraşul Utqiagvik este centrul economic al circumscripţiei North Slope. O parte dintre cetăţeni lucrează în cadrul industriei de petrol, alţii se bazează pe munca la stat, iar alţii pe turism. De ce ar veni cineva într-un loc atât de îndepărtat în nord, cu o climă atât de capricioasă?

La fel ca alte oraşe arctice, în Utqiagvik se întâmplă câteva fenomene naturale legate de ciclul noapte-zi, iar unul dintre cele mai cunoscute este cel al soarelui de la mijlocul nopţii. Fenomenul natural se întâmplă în lunile de vară. Soarele străluceşte în această perioadă timp de 24 de ore pe zi, ceea ce înseamnă că la miezul nopţii soarele este vizibil dacă vremea este bună. În această perioadă, mai multe oraşe arctice găzduiesc evenimente şi festivaluri care să îi atragă pe turiştii dornici să vadă soarele în timpul nopţii.

Acesta nu este însă singurul fenomen natural care faace oraşul Utqiagvik să iasă în evidenţă: spre deosebire de alte oraşe din Alaska, Utqiagvik este localizat atât de departe în nord, încât în perioada lunilor de iarnă are parte de o noapte polară neobişnuit de lungă: aceasta durează 65 de zile.

În 2018, soarele a apus pentru ultima dată în acel an pe 18 noiembrie. Soarele va răsări acum aici abia pe 23 ianuarie - şi chiar şi atunci, doar parţial - soarele va răsări complet abia o săptămână mai târziu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acoperire,
noapte,
soare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.