Cum a ajuns un videoclip de 10 secunde să fie vândut cu 6,6 milioane de dolari

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 martie 2021 457 afişări

În octombrie 2020, un colecţionar de artă din Miami, Pablo Rodriguez-Fraile, a cheltuit aproape 67.000 de dolari pe o lucrare video de 10 secunde pe care ar fi putut să o urmărească gratuit online. Săptămâna trecută, el a vândut-o cu 6,6 milioane de dolari, relatează Reuters.

Cum a ajuns un videoclip de 10 secunde să fie vândut cu 6,6 milioane de dolari

Videoclipul realizat de artistul digital Beeple, al cărui nume real este Mike Winkelmann, a fost autentificat prin blockchain, care serveşte drept semnătură digitală pentru a certifica că este o operă originală.

Este un nou tip de activ digital - cunoscut sub numele de token non-fungibl (NFT) - care a explodat în popularitate în timpul pandemiei, în timp ce entuziaştii şi investitorii se străduiesc să cheltuiască sume enorme de bani pe articole care există doar online.

Tehnologia Blockchain permite ca obiectele să fie autentificate ca fiind unice, spre deosebire de obiectele tradiţionale online care pot fi reproduse la nesfârşit.

„Non-fungibil” se referă la articole care nu pot fi schimbate, pentru că sunt unice - spre deosebire de activele „fungibile”, cum ar fi dolarii, acţiunile sau aurul.

Exemple de NFT-uri variază de la opere de artă digitale până la terenuri în medii virtuale sau utilizarea exclusivă a unui nume de portofel pentru criptomonede, asemănător cu codul pentru numele de domenii din primele zile ale internetului.

Videoclipul generat de computer şi vândut de Rodriguez-Fraile arată ceea ce pare a fi un uriaş Donald Trump prăbuşit, cu corpul acoperit de lozinci, într-un cadru idilic.

OpenSea, o piaţă pentru NFT-uri, a declarat că a înregistrat o creştere a volumului lunar de vânzări până la 86,3 milioane de dolari până în februarie, de la 8 milioane de dolari în ianuarie, citând datele blockchain. Vânzările lunare erau de 1,5 milioane de dolari în urmă cu un an.

„Dacă petreceţi 10 ore pe zi pe computer sau opt ore pe zi în tărâmul digital, atunci arta în tărâmul digital are sens - pentru că este lumea”, a declarat co-fondatorul OpenSea, Alex Atallah.

Investitorii avertizează totuşi că, în timp ce NFT-urile atrag sume mari de bani, piaţa ar putea traversa o bulă a preţurilor.

La fel ca multe noi zone de investiţii de nişă, există riscul de pierderi majore dacă efervescenţa se stinge, în timp ce ar putea apărea oportunităţi de fraude pe o piaţă în care mulţi participanţi operează sub pseudonime.

Cu toate acestea, casa de licitaţii Christie's tocmai a lansat prima sa vânzare de artă digitală - un colaj de 5.000 de imagini, de asemenea a lui Beeple - care există doar ca NFT.

Ofertele pentru lucrare au atins 3 milioane de dolari, vânzarea urmând să se închidă pe 11 martie.

„Suntem într-un teritoriu foarte necunoscut. În primele 10 minute de licitaţie am avut mai mult de o sută de oferte de la 21 de ofertanţi şi am ajuns la un milion de dolari ", a spus Noah Davis, specialist în artele postbelice şi contemporane la Christie's.

Într-o decizie care ar putea ajuta la popularuitatea criptomonedelor, casa de licitaţii fondată în 1766 va accepta plata atât în ​​criptomoneda ether, cât şi în bani tradiţionali.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
artă digitală,
tranzacţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.