Cu sufletul la gură: care dintre figurile politice cunoscute intră în Parlament şi cine rămâne pe tuşă?

Postat la 10 decembrie 2012 16 afişări

Biroul Electoral Central (BEC) va anunţa astăzi primele date parţiale ale alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi, dincolo de rezultatul general obţinut de partide care se va traduce în mandate parlamentare, un alt punct de maxim interes va fi: care dintre figurile publice cunoscute va intra în Parlament şi cine va rata această prezenţă?

Sunt oameni politici care tremură pentru mandatul lor pentru că legea alegerii senatorilor şi a deputaţilor, aşa cum este ea acum, poate oferi surprize majore, anume: dacă nu obţii 50% din voturi într-un colegiu în care ai candidat având astfel certitudinea victoriei, rişti surprize la "redistribuirea" în circum­scrip­ţii electorale (judeţele şi Municipiul Bucureşti) unde contează toate voturile însumate ale competitorilor pe partide. Adică poţi să ieşi pe locul 1 în colegiul în care ai candidat (neavând însă 50% din vo­turi, caz în care mandatul îţi este atri­buit automat), dar să nu câştigi un man­dat de parlamentar. Aşa s-a întâm­plat acum 4 ani, când fostul senator Ionuţ Po­pescu a ieşit în colegiul său pe primul loc, dar nu a intrat în Parlament, în vreme ce Crin Antonescu a ieşit pe locul doi în co­le­giul din Bucureşti în care a candidat, dar a ajuns senator.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alegeri,
colegii,
bugete,
companii,
economie,
parlament
/actualitate/cu-sufletul-la-gura-care-dintre-figurile-politice-cunoscute-intra-in-parlament-si-cine-ramane-pe-tusa-10381495
10381495
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.