Cu cât va creşte euro în următoarele 12 luni. Avertismentul analiştilor finaniciari prinde contur

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 iunie 2020 1580 afişări

Analiştii financiari din asociaţia CFA Romania estimează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 6 luni, la o valoare medie de 4,9424 lei/euro, cu un maxim de 5,1 lei/euro, şi un deficit bugetar de 8,5% (valoare medie, maximul estimat ajungând la 18%).

Cu cât va creşte euro în următoarele 12 luni. Avertismentul analiştilor finaniciari prinde contur

Analiştii mai estimează o creştere a preţului petrolului la 40 dolari/baril (maximul fiind estimat la 70 dolari/baril), precum şi o creştere a preţului aurului, la 1.753 dolari/uncia. Maximul estimat este 2.500 dolari/uncia.

38,8% dintre analişti cred că perioada de criză economică va fi puternică în trimestrul II, va avea în continuare efecte majore în trimestrul III şi se va manifesta şi ultimul trimestru al anului şi în primele trei luni ale anului viitor. 22,4% cred că perioadad e criză se va manifesta până în ultimul trimestru al anului, 28,6 % mizează pe continuarea crizei doar în trimestrul III şi doar 10% cred că criza economică se va opri în trimestrul II.

În luna mai 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociaţiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 3,7 puncte până la valoarea de 36,0 puncte, (fata de aceeaşi luna a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 15,5 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 4,8 puncte, până la valoarea de 19,4 puncte (fata de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,9 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,1 puncte până la valoarea de 44,4 puncte (fata de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,7 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8989, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9424.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,00%.

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 69% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS cu scadenta de 5 ani. De asemenea, peste 69% dintre participanţi considera preturile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supraevaluate.

La fel că în ultimele luni, şi în luna aprilie se observa o majorare, chiar dublare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipatiipe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arata o incertitudine ridicata în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici.

În cadrul sondajului pentru luna aprilie 2020 au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, cu privire la: Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (38,8%) anticipând că acesta se vă resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,5%; Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,0%; Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,8%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica, a fost lansat de către Asociaţia CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economica în Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arata percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din Romania privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoza privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplina în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor în investiţii din Romania, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (UŞA).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analişti financiari,
estimări,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.