CSR 2023. Sistemul de realitate virtuală SimX

Postat la 26 octombrie 2023 38 afişări

CSR 2023. Sistemul de realitate virtuală SimX

Motivaţie:

„Prin proiectele noastre comune, cu impact la nivel naţional, susţinem echipele de intervenţie într-un domeniu critic unde secundele înseamnă viaţă. Sistemele de realitate virtuală SimX şi XVR au la bază diferite scenarii de situaţii de urgenţă, cu pacienţi virtuali – adulţi şi copii, fie în ambulanţă, în spital sau la locul unui accident – ceea ce oferă posibilităţi nelimitate de formare prin crearea de scenarii diverse”, descriu reprezentanţii Rompetrol implicarea în proiecte destinate sănătăţii.

Descrierea proiectului:

Din 2009, Rompetrol este partener al SMURD şi susţine serviciile medicale de urgenţă, un pilon esenţial al sistemului de sănătate. Sprijinul lor de-a lungul anilor a constat în carburant pentru elicopterele medicale, achiziţia unor centre mobile de training de tip furgonetă complet echipate, aparatură medicală – ECMO, echipamente de protecţie pentru salvatori, iar în timpul pandemiei – o unitate mobilă de terapie intensivă cu paturi. Sistemul de realitate virtuală SimX, de pildă, are la bază diferite scenarii de situaţii de urgenţă, cu pacienţi virtuali – adulţi şi copii, fie în ambulanţă, în spital sau la locul unui accident – ceea ce oferă posibilităţi nelimitate de formare prin crearea de scenarii diverse. Sistemul poate fi utilizat pe scară largă în instruirea medicilor, asistenţilor şi paramedicilor, atât la nivel individual, cât şi în echipă, iar programarea la training la nivel naţional este făcută de Centrul Naţional de Formare în Asistenţa Medicală de Urgenţă în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, cu sprijinul Rompetrol s-a realizat actualizarea sistemului XVR, ce permite realizarea de scenarii virtuale cum ar fi: incendii, accidente rutiere, feroviare şi aviatice de amploare, situaţii cu caracter de expunere la substanţe chimice, evenimente care pot apărea în urma condiţiilor meteo nefavorabile. Aceste simulări în realitate virtuală, conduse cu participarea reală a personalului de intervenţie, sunt folosite pentru exersarea procedurilor de colaborare şi management al situaţiilor de urgenţă majore la nivelul centrelor de conducere şi coordonare. Sistemul XVR a intrat în dotarea Centrului Naţional de Formare în Asistenţa Medicală de Urgenţă de la Târgu-Mureş în 2013. Sistemele SimX şi XVR au fost utilizate demonstrativ, pentru prima dată anul acesta, în cadrul EUMODEX 2022, cu o simulare a unui accident chimic la care au participat în urma activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, echipaje spitaliceşti mobile din România, Italia şi Germania, precum şi participanţi din Austria, Turcia, Israel, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Spania, Anglia, Irlanda, Luxemburg şi Republica Cehă; peste 600 de persoane au fost implicate în acest exerciţiu de mare amploare.

În 2023 au susţinut şi dezvoltarea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă prin achiziţia de echipamente cu tehnologie de ultimă generaţie pentru elicopterele SMURD, ce permit o gamă amplă de investigaţii la locul intervenţiei şi comunicare digitală avansată cu centrele medicale din ţară. Echipamentele deservesc elicopterele din Bucureşti, Mureş, Braşov, Craiova, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Caransebeş şi alte două avioane medicale ce urmează să intre în dotarea SMURD. Ecograful portabil permite evaluarea rapidă a pacientului la locul intervenţiei, oferind o imagine de foarte bună calitate a celor mai importante urgenţe medicale, în special de natură traumatică, care ulterior pot influenţa atât deciziile terapeutice, cât şi cele de transport. Imaginile pot fi externalizate digital şi transmise către spitale şi medici specialişti atunci când este nevoie. Analizorul portabil permite echipajului de intervenţie să efectueze o gamă largă de analize indispensabile în terapia pacientului critic cu doar 3 picături de sânge recoltat de la pacient, şi cu rezultate pe loc.

Rezultate:

În perioada 2020-2023 Rompetrol a investit peste 1,5 milioane de dolari în proiecte pentru dezvoltarea sistemului de urgenţă la nivel naţional. Anul trecut, compania a achiziţionat un sistem de realitate virtuală SimX ce are la bază diferite scenarii de situaţii de urgenţă, cu pacienţi virtuali – adulţi şi copii, fie în ambulanţă, în spital sau la locul unui accident – ceea ce oferă posibilităţi nelimitate de formare a salvatorilor prin crearea de scenarii diverse. Sistemul poate fi utilizat la nivel naţional în instruirea medicilor, asistenţilor şi paramedicilor, atât la nivel individual, cât şi în echipă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.