CSR 2023. Programul de testare genetică gratuită: Speranţa Nu Moare de Cancer

Postat la 25 octombrie 2023 47 afişări

Motivaţie:

Pe segmentul de oncologie pediatrică, statisticile sunt îngrijorătoare. În fiecare zi, un copil din România este diagnosticat cu cancer, iar o familie intră în bătălie cu o boală care poate fi învinsă dacă este depistată la timp şi dacă este aplicat un tratament personalizat, adaptat fiecărui pacient. Rata medie de supravieţuire la copiii diagnosticaţi cu cancer din ţara noastră este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest. „Nu am putut rămâne indiferenţi în faţa acestor cifre, mai ales în condiţiile în care grija pentru cei mici e parte din ADN-ul nostru, ca business. Am lansat acest program unic de testare genetică şi sperăm că vom aduce puţină speranţă în familiile ai căror copii se confruntă cu acest crunt diagnostic. Ne dorim ca acest beneficiu să ajungă la toţi copiii diagnosticaţi recent cu afecţiuni oncologice pentru ca fiecare dintre ei să aibă oportunitatea de a primi un tratament personalizat. Mai departe depinde de implicarea autorităţilor pentru ca tratamentele necesare fiecărui pacient în parte să fie disponibile la noi în ţară şi accesibile indiferent de venituri.” Programul se adresează tuturor copiilor din România, cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, diagnosticaţi recent cu orice formă de cancer (cancere solide sau leucemii).

Descrierea proiectului:

Programul #SperanţaNuMoareDeCancer, bazat pe expertiza medicilor şi specialiştilor MedLife din cadrul laboratoarelor de biologie moleculară, pune la dispoziţia celor mai vulnerabili copii cele mai avansate tehnologii în domeniul oncologic. Pentru prima dată în România, pacienţii pediatrici recent diagnosticaţi cu cancer pot beneficia gratuit de unul dintre cele mai complexe teste de secvenţiere din lume pentru afecţiuni oncologice, care analizează mutaţiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Aceste informaţii sunt importante pentru a înţelege biologia tumorii, iar pe baza rezultatelor obţinute, medicii oncologi pot să aleagă cel mai  tratament, terapie ţintită sau imunoterapie pentru fiecare copil care luptă cu o boală atât de grea, iar în felul acesta să crească rata de supraviţuire a acestora. Campania, lansată pe 15.02.2023, de Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer, are acoperire naţională şi este derulată de MedLife exclusiv din fonduri proprii, testele fiind oferite gratuit pentru copiii care se înscriu în program. Copiii diagnosticaţi recent pot fi înscrişi prin completarea unui formular şi încărcarea dosarului medical pe pagina www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinţi, al tutorelui legal sau al medicului curant. Rezultatele sunt disponibile în aproximativ 4 săptămâni de la recepţia probei în laborator şi includ: profilul tumorii, recomandările de terapii ţintite şi studiile clinice potrivite profilului genetic al pacientului. David Popovici, multiplu campion la nataţie şi Ambasador al Speranţei în cadrul programului, a donat, în urmă cu câteva luni, o medalie de suflet, cea câştigată la Mondialele de la Budapesta în proba 200 m liber masculin, pentru a fi topită şi transformată în 100 de fundiţe aurii, simbol al speranţei în lupta împotriva cancerului la copii. Acestea vor fi oferite copiilor care înving cancerul. În proiect s-au implicat reprezentanţi ai MedLife, MSL The Practice şi Dăruieşte Viaţă, iar investiţia financiată s-a ridicat la 1 milion de euro, iar pentru  pregătirea şi lansarea programului au fost necesare testări întinse pe aproximativ un an.

Rezultate:

Doar în primele 6 luni de lansare, peste 170 de copii au fost înscrişi în acest program gratuit în vederea îmbunătăţirii succesului terapeutic. Potrivit reprezentanţilor companiei, proiectul reprezintă un prim pas pentru o abordare terapeutică integrată a copiilor cu cancer din România, „şi sperăm că, pe termen mediu şi lung, vom putea face mai mult şi mai bine pentru ei, împreună cu autorităţile, dar şi cu alte instituţii private. Intenţia este să creştem complexitatea acestui program astfel încât, alături de autorităţi, să putem oferi acestor copii nu doar şansa la o conduită terapeutică personalizată pe baza testării genetice, dar şi şansa la un tratament adecvat.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.