CSR 2023. Institutul Autism Voice, primul Centru Multifuncţional de Recuperare şi Cercetare în Autism deschis de Asociaţia Autism Voice în parteneriat cu NN România

Postat la 23 octombrie 2023 57 afişări

Motivaţie: Un copil din 100 are autism la nivel global. Pentru România nu există cifre oficiale, dar păstrând acelaşi raport înseamnă că în jur de 40.000 de copii au un astfel de diagnostic. Românii conştientizează gravitatea autismului şi, deşi dificultăţile acestei afecţiuni pot fi depăşite cu terapie adecvată încă de la diagnostic, 75% dintre respondenţii la un sondaj desfăşurat de Asociaţia Autism Voice cred că persoanele cu autism nu au susţinerea necesară pentru terapia de care au nevoie şi pentru şansa la o viaţă autonomă.

Un copil cu autism are nevoie zilnic de terapie, între două şi şase ore, iar pentru a putea vorbi, a beneficia de recuperare şi a se putea integra în colectivitate este necesară terapie de la vârste cât mai mici, cel puţin patru ore pe zi. Un program de două ore pe zi de terapie pentru un copil cu autism poate costa şi 3.500 de lei pe lună în cadrul unui ONG, iar un program de patru ore pe zi de terapie pentru un adult presupune costuri de aproximativ 4.000 de lei pe lună. Pentru 65% dintre copiii şi tinerii cu autism din România, cea mai mare problemă pentru recuperarea lor este lipsa fondurilor necesare, conform celei mai recente cercetări ale Asociaţiei Autism Voice.

Tocmai pentru că nu există statistici despre persoanele cu autism din România şi pentru că nevoile sunt semnificative, Asociaţia Autism Voice a deschis anul trecut, cu susţinerea NN România, Institutul Autism Voice, un loc în care adolescenţii şi adulţii cu autism pot participa gratuit sau la cost redus la programe special create pentru ei.

Descrierea proiectului: Institutul Autism Voice este un proiect unic în România, punând bazele cercetării în domeniu pe plan local şi aducând în România programe inovatoare de recuperare inclusiv pentru adolescenţi şi adulţi diagnosticaţi cu autism. Centrul contribuie la dezvoltarea şi aplicarea de terapii adaptate nevoilor pacienţilor, la monitorizarea evoluţiei recuperării şi integrării acestora, şi la o mai bună înţelegere a răspândirii tulburărilor din spectrul autist.

Institutul a fost inaugurat în 2022, într-o clădire cu trei etaje din Bucureşti, cu o donaţie de 200.000 de euro din partea NN, în calitate de partener principal. Institutul Autism Voice include spaţii dedicate cercetării şi dezvoltării de terapii şi săli de lucru destinate şedinţelor de terapie, formare profesională sau consiliere, dar şi programe de autoindependenţă precum LIFE Autism.

Rezultate: Peste 500 de persoane cu autism beneficiază anual de tratamente şi terapii în cadrul Institutului Autism Voice şi, în acelaşi timp, 300 de terapeuţi şi 300 de cadre didactice vor beneficia de training pentru a susţine pacienţii cu autism.

„Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne implicăm acolo unde contează cel mai mult şi să contribuim la rezolvarea problemelor care ne privesc pe toţi. Companiile şi societatea au puterea să creeze o comunitate responsabilă şi, împreună, pot face diferenţa”, conform reprezentanţilor NN România.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.