CSR 2022. Sprijinirea Grupului operativ DSU în ajutorul umanitar pentru refugiaţii ucraineni - Microsoft România

Postat la 01 ianuarie 2023 36 afişări

CSR 2022. Sprijinirea Grupului operativ DSU în ajutorul umanitar pentru refugiaţii ucraineni - Microsoft România

Motivaţie:

„Fiecare companie trebuie să adreseze nevoi reale ale comunităţilor, cum ar fi facilitarea accesului la educaţie şi tehnologie, oportunităţi economice incluzive, alocarea de resurse pentru sustenabilitate, protejarea drepturilor fundamentale sau îmbunăţirea nivelului de trai. Ne aflăm într-un moment în care este nevoie de acţiuni urgente, iar cei care pot face mai mult, ar trebui să facă mai mult. Microsoft îşi doreşte să rămână în continuare un partener de încredere atât pentru mediul public din România, cât şi pentru mediul privat, pentru a face faţă împreună noilor provocări”, descriu reprezentanţii Microsoft România raţiunea implicării lor în proiecte de responsabilitate socială. Criza refugiaţilor din Ucraina a fost una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recentă a Europei. Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi, până în aprilie 2022, peste 5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara. Peste 700.000 dintre ei au ajuns pe teritoriul României (aprilie 2022), 11% dintre aceştia rămânând în ţara noastră.

Descrierea proiectului:

Proiectul a apărut ca urmare a declanşării crizei umanitare de proporţii generate de războiul din Ucraina, la nivel internaţional, care a condus la o mobilizare de amploare la nivelul societăţii româneşti şi al autorităţilor centrale şi locale. Proiectul a vizat acordarea de sprijin umanitar cetăţenilor ucraineni care au sosit pe teritoriul României după declanşarea conflictului din Ucraina. Pentru a răspunde crizei refugiaţilor ucraineni, Departamentul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a constituit un task force operaţional care a reunit peste 400 de persoane din instituţii guvernamentale cheie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ONG-uri şi ambasade. Proiectul s-a distins prin dimensiunea sa, peste 200 de organizaţii diferite şi 400 de oameni au colaborat eficient în cadrul acestui task force. Obiectivul a fost descoperirea celor mai bune soluţii pentru a oferi ajutor umanitar refugiaţilor afectaţi de războiul din Ucraina care au traversat graniţele cu România. DSU şi Microsoft au lucrat pentru a configura şi implementa o platformă de colaborare utilizând Microsoft Teams. Nevoia principală a fost de a crea un instrument modern de colaborare şi productivitate care să implementeze un flux de lucru bazat pe standarde internaţionale. În plus, a fost esenţial să se implementeze platforma cât mai repede pentru a spori capacitatea de a oferi sprijin. Configurarea întregului proiect, inclusiv implementarea, documentarea şi instruirea utilizatorilor, a fost finalizată în timp record: după numai 5 zile de la conturarea ideii, toţi cei 400 de utilizatori au beneficiat de eficacitatea platformei. Prima întâlnire a avut loc pe 6 martie 2022, fiind prezidată de Raed Arafat – secretar de stat – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul acestui proiect, Microsoft a furnizat tehnologie şi voluntari care au oferit sprijin Grupului operativ în procesul de adoptare, iar platforma a reprezentat principalul instrument de coordonare a eforturilor de ajutor umanitar în România.

Rezultate:

Grupul operativ DSU a fost constituit pentru a coordona activitatea de sprijinire a refugiaţilor din Ucraina, la nivel naţional, iar comunicarea şi colaborarea eficiente au permis tuturor instituţiilor şi organizaţiilor implicate să ofere asistenţă rapidă celor care au fost afectaţi de criză. Peste 400 de oameni au colaborat eficient în timp real pentru a oferi ajutor rapid refugiaţilor care au sosit în ţara noastră în primele luni de la declanşarea conflictului. Platforma a permis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să implementeze un cadru internaţional modern pentru ajutor umanitar, fiind prima implementare la această scară în regiunea ECE.

Lista proiectelor de CSR în care compania s-a implicat în ultimii doi ani include şi:

1.Œ Dopomoha/Code4Romania – Microsoft a acordat sprijin pentru dezvoltarea unei platforme de asistenţă pentru cetăţenii din Ucraina.

2. Microsoft Certified Educator (MCE) - Program desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia EOS, acordă sprijin cadrelor didactice în a se perfecţiona digital.

3.Ž Şcoala Parteneră Microsoft – program dedicat creării unui ecosistem naţional de 100 de şcoli partenere, care utilizează Office 365 şi soluţiile dezvoltate de Microsoft pentru domeniul educaţiei.

4. Cloud Employability Accelerator – program realizat în parteneriat cu 11 universităţi, cu scopul de a îndruma studenţii spre cariere în IT.

5. Academia Digitală EOS – platformă creată pentru a facilita accesul pentru 3.000 de cetăţeni români ce-şi doresc o „reconversie profesională digitală”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.