CSR 2022. Cercetare Civic Labs: Reciclarea şi managementul deşeurilor - JYSK România

Postat la 31 decembrie 2022 35 afişări

CSR 2022. Cercetare Civic Labs: Reciclarea şi managementul deşeurilor - JYSK România

Motivaţie:

Ca partener pentru domeniul de cercetare mediu din cadrul Civic Labs, proiect realizat de Code 4 Romania, asociaţie ce are ca scop digitalizarea României, în cel de-al treilea an de parteneriat, 2021-2022,  JYSK a sponsorizat cercetarea Reciclarea şi Managementul deşeurilor. „Am ales să ne implicăm în acest proiect pentru că reciclarea este un domeniu prioritar în JYSK, ca parte a eforturilor de a deveni mai sustenabili. De asemenea, credem că în România există încă mult loc pentru îmbunătăţiri în domeniul reciclării şi managementului deşeurilor.”

Descrierea proiectului:

Timp de un an, Code for Romania a identificat toţi stakeholderii relevanţi, rapoartele şi lucrările de specialitate, pentru a obţine o imagine de ansamblu despre situaţia curentă în România, dar şi în context mai larg, european şi global. Au urmat interviuri cu reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi locale de la Ministerul Mediului, Garda de Mediu, activişti, organizaţii neguvernamentale, primării, experţi şi actori din mediul privat. Nu în ultimul rând, specialiştii Code for Romania au analizat soluţiile implementate în alte ţări, atât digitale cât şi de comunicare, advocacy sau organizare comunitară, pentru a înţelege ce a funcţionat şi cum putem implementa sisteme similare în România. Valoarea financiară a investiţiei în acest proiect a fost de 50.000 de lei.

Rezultate:

La finalul cercetării, asociaţia a lansat un raport ce include atât problemele identificate, cât şi soluţiile digitale propuse pentru a rezolva aceste probleme. Raportul cu rezultatele cercetării a fost lansat în septembrie 2022 şi include descrierea actorilor care fac parte din circuitul managementului deşeurilor, a proceselor, a problemelor identificate şi a soluţiilor digitale propuse. Printre problemele identificate se numără lipsa de informare a populaţiei, lipsa de încredere în autorităţi şi în operatorii de salubritate, educaţia pentru mediu care este deficitară în şcoli. Raportul propune opt soluţii digitale. Soluţia SIATD, de exemplu, este o îmbunătăţire a sistemului de trasabilitate a deşeurilor ce garantează că acestea ajung unde trebuie. Management GNM este o propunere de aplicaţie de management a activităţii Gărzii de mediu, iar MediWaste o propunere pentru managementul deşeurilor medicale. După prezentarea soluţiilor, acestea pot intra în faza de prototipare, dacă sunt adoptate de o companie/ONG. „Motivaţia simplă de a te implica, în România, în proiecte de responsabilitate socială, ca şi companie, ar fi că e bine să faci bine. Dar investiţia în comunitate nu e doar ceva nice to have. De foarte mulţi ani deja, publicul vrea ca o companie să fie responsabilă şi să dea ceva înapoi comunităţii. Apoi, atunci când comunitatea o duce bine şi nu are lipsuri în zonele de educaţie, sănătate sau social, tuturor le este bine, inclusiv companiei”, sunt de părere reprezentanţii companiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.