Criza imobiliară din China nu se mai termină: Country Garden, cel mai mare dezvoltator imobiliar din ţară, a suferit pierderi de 7 mld. dolari, ştergând orice speranţă că problemele din real-estate-ul chinezesc se vor rezolva

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 31 august 2023 6494 afişări

Criza imobiliară din China nu se mai termină: Country Garden, cel mai mare dezvoltator imobiliar din ţară, a suferit pierderi de 7 mld. dolari, ştergând orice speranţă că problemele din real-estate-ul chinezesc se vor rezolva

Dezvoltatorul imobiliar chinez Country Garden a suferit pierderi de 6,7 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, evidenţiind provocările cu care se confruntă compania în lupta pentru supravieţuire pe fondul unei crize de lichidităţi în sectorul imobiliar din întreaga ţară, scrie Financial Times.

Rezultatele publicate miercuri au reflectat şase luni sumbre pentru grupul imobiliar, care este cel mai mare dezvoltator privat din ţară în funcţie de vânzări şi care până de curând era considerat mai sigur decât mulţi dintre colegii săi.

Cele mai mari pierderi înregistrate vreodată de Country Garden ilustrează, de asemenea, perspectivele dezastruoase pentru o industrie responsabilă, de obicei, pentru mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei.

Dezvoltatorul a declarat că veniturile din prima jumătate a acestui an au crescut cu 39%, ajungând la 31 mld. dolari, dar a adăugat că, pentru a „asigura livrarea punctuală a proprietăţilor finalizate”, a ”găsit un echilibru între volumul de vânzări şi preţul de vânzare la unele dintre proiectele sale imobiliare”.

Îngrijorările legate de finanţele Country Garden au crescut la începutul acestei luni, când nu a plătit cuponul pentru obligaţiunile internaţionale. Marţi, dezvoltatorul a cerut creditorilor chinezi o perioadă de graţie de 40 de zile pentru o obligaţiune în yuani care ajunge la scadenţă săptămâna viitoare.

Necazurile companiei sunt cele mai recente dintr-o criză de lichidităţi din domeniul imobiliar care durează de doi ani şi care a început cu intrarea în incapacitate de plată a dezvoltatorului China Evergrande în 2021 şi care, în această vară, a dat semne că se extinde asupra industriei chineze de investiţii.

Country Garden a declarat că avea datorii de aproximativ 186 milioane de dolari sfârşitul primului semestru din 2023. Acesta a declarat că va „lua în considerare adoptarea diferitelor măsuri de gestionare a datoriilor pentru a rezolva” ceea ce a descris ca fiind ”presiunea treptată asupra lichidităţilor”.

Într-o măsură care a reflectat presiunea asupra autorităţilor, oraşele sudice Guangzhou şi Shenzhen au relaxat miercuri condiţiile de creditare ipotecară pentru cei care-şi cumpără ăentru prima data o casă.

Plafoanele privind împrumuturile ipotecare bancare au făcut iniţial parte dintr-o abordare mai amplă, menită să abordeze supraîncălzirea preţurilor locuinţelor.

De atunci, o încetinire prelungită a afectat preţurile locuinţelor, pe fondul prăbuşirii vânzărilor şi al întârzierilor în construcţia de noi apartamente.

Guvernul nu a vrut să se implice în niciun fel de salvare, dar abordarea sa faţă de Country Garden este urmărită îndeaproape.

Conform datelor Dealogic, dezvoltatorii chinezi se confruntă cu o datorie de 38 de miliarde de dolari în ceea ce priveşte plăţile de obligaţiuni în yuani şi dolari, care trebuie efectuate în următoarele patru luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
dezvoltator,
crestere,
china,
criza,
pierderi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.