Criza energetică: o centrală nucleară din Suedia rămâne închisă până anul viitor

Autor: Petru Mazilu Postat la 13 septembrie 2022 26 afişări

Criza energetică: o centrală nucleară din Suedia rămâne închisă până anul viitor

Întreruperea centralei nucleare Ringhals 4 din Suedia care furnizează energie electrică în regiunea baltică, se prelungeşte în lunile de iarnă din cauza unor probleme tehnice, potrivit Reuters.

Compania suedeză de utilităţi Vattenfall a anunţat marţi că a amânat repornirea reactorului nuclear Ringhals 4 cu două luni, până la 31 ianuarie, ceea ce reprezintă un nou eşec în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică în regiunea nordică a continentului european.

„Reparaţiile neprevăzute necesare necesită mai mult timp decât se aştepta, înainte de a porni unitatea după întreţinerea anuală", a anunţat Vattenfall.

Întreruperea prelungită apare într-un moment critic. Preţurile energiei cresc în toată Europa, iar ţările se străduiesc să se asigure că există suficientă energie electrică pentru iarna care urmează.

„Acest lucru înrăutăţeşte o situaţie energetică deja dificilă în sudul Suediei", a declarat analistul pieţei de energie Tor Reier Lilleholt de la Volue din Norvegia.

Vattenfall a prelungit deja cu trei luni întreţinerea în curs la Ringhals 4, care are o capacitate instalată de 1.130 (MW), invocând deteriorarea unei componente cheie în timpul testelor.

Pontus de Mare, reprezentantul operatorului reţelei naţionale Svenska Kraftnat, a declarat că necesarul de importuri ar creşte la 149 de ore, de la 36 de ore în mod normal, dacă unitatea Ringhals nu va fi folosită pe toată durata iernii.

Ca urmare ar putea să apară penurile şi pene de curent, şi s-ar putea majora preţurile.

„Dacă vom avea o nevoie mare de importuri şi este dificil să facem rost de suficiente importuri în timp ce cererea este foarte mare, preţurile vor creşte foarte mult câteva ore, câteva zile. Preţurile pot deveni extreme", a spus el.

Specialiştii mai estimează că oprirea Ringhals 4 ar putea, de asemenea, să pună presiune asupra preţurilor din ţările vecine.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
centrală,
suedia,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.