Criza din sistemul bancar: Panica după prăbuşirea SVB se extinde în Japonia. Indicele Topix Banks a scăzut cu până la 7,8%, fiind pe cale să aibă cea mai proastă zi din ultimii trei ani

Autor: Ştefan Stan Postat la 14 martie 2023 33 afişări

Criza din sistemul bancar: Panica după prăbuşirea SVB se extinde în Japonia. Indicele Topix Banks a scăzut cu până la 7,8%, fiind pe cale să aibă cea mai proastă zi din ultimii trei ani

Acţiunile celor mai mari bănci japoneze au scăzut puternic marţi, pieţele globale reacţionând la vânzările masive din sectorului bancar din SUA şi la incertitudinile legate de ratele dobânzilor în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank, scrie FT. 

Traderii din Tokyo au declarat că se aşteaptă la o a doua zi de sprijin masiv pe piaţa de acţiuni din partea Băncii Japoniei pentru a evita o prăbuşire mai mare. Indicele japonez Topix Banks a scăzut cu până la 7,8%, fiind pe cale să aibă cea mai proastă zi din ultimii trei ani, în timp ce Topix a scăzut cu peste 3,1%.

Lovitura suferită de acţiunile bancare asiatice a venit după ce investitorii au aruncat luni acţiunile unui grup de creditori regionali din SUA, în ciuda promisiunilor preşedintelui Joe Biden de a face "tot ce este necesar" pentru a proteja deponenţii de consecinţele imploziei SVB.

De asemenea, investitorii aşteaptă marţi datele privind inflaţia din SUA, care se aşteaptă să arate că presiunile asupra preţurilor rămân ridicate, ceea ce ar putea complica calea de decizie a Rezervei Federale privind ratele dobânzilor, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu trei falimente bancare şi cu îngrijorări privind stabilitatea financiară.

Prăbuşirea SVB şi turbulenţele care au urmat în sistemul bancar au generat aşteptări în rândul investitorilor şi economiştilor că Fed ar putea încetini ritmul de creştere a ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la scăderea randamentelor titlurilor de stat.

La sfârşitul săptămânii, Fed a anunţat o facilitate de împrumut de urgenţă şi a garantat că toţi deponenţii de la SVB şi Signature Bank îşi vor putea recupera fondurile, în timp ce guvernul britanic a contribuit la medierea unui acord pentru ca HSBC să achiziţioneze divizia locală a SVB.

În ciuda intervenţiilor, acţiunile băncilor americane au scăzut luni. Indicele KBW Nasdaq Bank a scăzut cu 11,7% în SUA, băncile regionale înregistrând cea mai mare prăbuşire din cauza îngrijorărilor legate de faptul că creditorii mai mici ar putea avea bilanţuri mai precare.

First Republic Bank a scăzut cu 61,8%, Western Alliance Bancorp a pierdut 47,1%, iar KeyCorp a scăzut cu 27,3%.

Acţiunile din Asia au scăzut marţi, trase în jos de bănci. Indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 1,9%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,8%, în timp ce indicele CSI 300 din China a scăzut cu 0,8%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
actiuni,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.