Cristina Roşca, ZF: Ministrul Sănătăţii ar trebui să identifice soluţii, nu probleme ale sistemului medical românesc. Ştim şi noi că testăm sub capacitate, problema e cum facem să schimbăm asta

Autor: Cristina Roşca Postat la 28 ianuarie 2021 92 afişări

Cristina Roşca, ZF: Ministrul Sănătăţii ar trebui să identifice soluţii, nu probleme ale sistemului medical românesc. Ştim şi noi că testăm sub capacitate, problema e cum facem să schimbăm asta

Astăzi, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 2.900 de noi cazuri de Covid-19 şi 90 de morţi. Numărul total de teste abia a sărit de 30.000 şi asta în contextul în care 24.726 sunt RT-PCR (15.905 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 8.821 la cerere) şi 6.568 sunt teste rapide antigen.

La o primă privire, România stă tare bine pe harta Europei unde marile puteri occidentale închid graniţe şi impun restricţii pe bandă rulantă pentru a ţine în frâu numărul de îmbolnăviri. România dă startul petrecerii – este campioană la vaccinare (sau oricum pe primele locuri în Europa) şi pare că a găsit soluţia pentru a ţine pandemia în frâu fără să impună un al doilea (sau chiar al treilea) lockdown.

La o privire mai atentă însă, cifrele arată un alt tablou. Numărul de decese nu scade proporţional cu numărul de cazuri. În continuare aproape 100 de oameni mor zilnic de Covid-19. Astăzi sunt 90 de decese la 2.900 de cazuri, ceea ce indică o rată mai mare a mortalităţii decât în lunile anteriore. Sau poate indică şi faptul că numărul de bolnavi e mult mai mare de fapt, doar că ei nu ajung să fie testaţi.

România a testat ieri doar 30.000 de oameni deşi au fost aprobate spre folosinţă şi testele rapide antigen, nu doar cele PCR. În perioada de „glorie” cu peste 10.000 de noi îmbolnăviri pe zi, doar testele PCR săreau de 35.000 ba chiar se apropiau de 40.000.

Ministrul Sănătăţii spunea ieri că România testează sub capacitatea ei. Asta vedem şi noi cu ochiul liber. Problema este ce facem să schimbăm asta.

O analiză a Bloomberg care lua în calcul mai mulţi indicatori privind modul în care ţările s-au descurcat în pandemie plasează România pe locul 41 din 53 de ţări analizate. România are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii în ultima lună (când teoretic ca număr de cazuri a stat bine), situându-se pe poziţia a 12-a în lume într-un clasament condus de Mexic. Şi, culmea, nici în ceea ce priveşte numărul de teste pozitive din total (%) nu e printre cele mai bine poziţionate în lupta cu pandemia, ba din contră.

Cu 13,4% (rată de pozitivare) în medie în ultima lună, analiza Bloomberg plasează România pe locul 13 în lume. Acesta este un indicator ce arată că o dublare a numărului de teste – până la capacitatea maximă de testare a României – ar putea face ca tabloul îmbolnăvirilor să arate cu totul altfel.

De ce nu testează România mai mult? Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, semnalează că e o problemă, dar nu vine nici cu un răspuns – motivul din spatele acestei situaţii – şi nici cu o soluţie.

El vine cu „investigaţii” şi controale. Tot despre controale vorbeşte şi când aminteşte despre sistemul de vaccinare la care România stă foarte bine, dacă e să comparăm ponderea din populaţie imunizată cu cel puţin o doză (3%, conform platforrmei World in Data). Dar România riscă să rămână fără doze pentru cei care s-au înscris deja - în platformă sau altfel -, mai ales că Ministrul Sănătăţii spune că 30% dintre persoanele vaccinate nu apar înscrise şi în platforma de programare, ele fiind trecute „pe hârtie“ în momentul imunizării, în registrul naţional de vaccinare.

La doar o zi după ce a făcut această afirmaţie primul vinovat a fost şi găsit şi amendat. Peste 550 de persoane eligibile pentru etapa a III-a a campaniei de vaccinare s-au vaccinat la Spitalul din Rădăuţi în perioada 15-23 ianuarie. Medicul coordonator al centrului de vaccinare a fost amendat cu 5.000 de lei.

Cifrele oferite de Vlad Voiculescu - în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului (la mai bine de o lună de la preluarea funcţiei de Ministrul al Sănătăţii, perioadă în care el a fost mai activ pe reţele sociale) – nu spun însă câţi dintre cei vaccinaţi sunt din categoriile vulnerabile (pe fond de boală sau vârstă). Câţi au rămas pe dinafară?

Astăzi pe platformă nu mai găseşti niciun loc. Iar în call center ţi se spune ce nu ştiu când se vor mai deschide poziţii noi. Chiar şi dacă vrei să cedezi locul cuiva mai în vârstă, nici asta nu se poate. Platforma nu are această opţiune. Dacă anulezi, locul tău se duce în eter, conform unei discuţii cu o operatoare din call-center. Nu poate beneficia nimeni de el. Sau cel puţin nimeni care vrea să se programeze online sau în call center. Aparent ce se întâmplă cu doza ştie doar personalul de la centrul de vaccinare. Ce se întâmplă cu dozele care se duc în eter?

Asta e o altă întrebare la care Ministrul Sănătăţii ar trebui să ofere răspuns.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
medici,
ministrul sanatatii,
capacitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.