Cristian Preda: "Nu pot să confund briciul lui Occam cu pliciul lui Prigoană"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 martie 2012 27 afişări

Europarlamentarul Cristian Preda critică virulent atmosfera antiintelectuală din PDL, după ce senatorul Silviu Prigoană a ameninţat că nu mai candidează pentru Primăria Capitalei pentru că s-a supărat pe felul cum e tratat de intelectualii din partid.

"Atunci când am cerut ca Monica Ridzi să demisioneze imediat după ce a izbucnit scandalul în ministerul pe care-l conducea, mi s-a explicat că intelectualii sunt lunatici. Atunci când am criticat-o pe Elena Udrea pentru absenţa unei viziuni despre dezvoltare, mi s-a replicat că blogul e un pericol public. Atunci când am spus că trebuie să ne despărţim de corupţi, mi s-a zis că bibliotecile strică minţile. Atunci când am afirmat că lipsa de încredere în Emil Boc compromite orice măsură sănătoasă a guvernului, am fost tratat drept un biet profesor naiv. Atunci când am atras atenţia că UNPR ne întinde o capcană, mi s-a spus că intelectualii nu pricep pragmatismul. Atunci când am reamintit că întrucât susţine ideile lui Lukaşenko, S. Prigoană ar trebui să candideze la Minsk, nu la Bucureşti, numele intelectual a fost scris - în semn de dispreţ suprem - cu ghilimele", scrie Preda pe blogul său.

El precizează însă că nu trebuie făcută confuzia între democraţie şi anarhia opiniei şi că "în numele democraţiei, prostia trebuie vânată, nu încurajată", întrucât nu trebuie confundat "briciul lui Occam cu pliciul lui Prigoană" (aluzie la afirmaţia lui Prigoană că intelectualii PDL nu acceptă un candidat la Primărie ca el, care şi-a câştigat notorietatea "cu pliciul în 'Cancan'").

Preda l-a criticat pe Prigoană pentru populismul cu care a susţinut reintroducerea pedepsei cu moartea fără să aibă măcar curiozitatea să se informeze că în UE aceasta a fost abolită şi că în vecinătatea României numai în Belarus se mai practică pedeapsa capitală. Ca urmare, Silviu Prigoană s-a enervat şi a spus că el nu mai candidează, iar organizaţia PDL Bucureşti, condusă de Elena Udrea, a trimis membrilor un mesaj în care le cere "intelectualiilor" (pus anume în ghilimele) din partid să nu-l mai atace pe Silviu Prigoană, fiindcă el e cel mai bine situat pentru Primăria Capitalei.

Respectivul mesaj i-a dat aripi lui Prigoană să facă nazuri, dar şi mai mult i-a dat aripi lui Gheorghe Becali, un susţinător graţios al PDL, să vitupereze contra intelectualilor "buni de nimic" gen Teodor Baconschi, Cristian Preda sau Teodor Paleologu şi să-şi anunţe el însuşi candidatura la Primărie, completând astfel lista populiştilor deja bine reprezentată de Dan Diaconescu şi Irinel Columbeanu.

Cum PDL nu are deocamdată un candidat capabil să-l bată pe Sorin Oprescu, incidentul merită comentat doar prin prisma atmosferei nesănătoase dintr-un PDL unde până şi candidaturile de sacrificiu sunt un prilej de luptă pentru putere.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cristian-preda-nu-pot-sa-confund-briciul-lui-occam-cu-pliciul-lui-prigoana-9433919
9433919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.