Cristian Popa, BNR: Inflaţia cum a venit, aşa şi pleacă. Foarte important, asta nu înseamnă că preţurile vor scădea. Preţurile vor mai creşte, dar cu rate de creştere mai mici

Autor: Răzvan Botea Postat la 15 februarie 2023 37 afişări

Cristian Popa, BNR: Inflaţia cum a venit, aşa şi pleacă. Foarte important, asta nu înseamnă că preţurile vor scădea. Preţurile vor mai creşte, dar cu rate de creştere mai mici

Cristian Popa, , membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, al Deloitte CFO Summit 2023, că inflaţia va scădea în 2-23, iar din trimestrul al treilea va ajunge la o cifră.

„Inflaţia cum a venit aşa şi pleacă. Factorii exogeni care au dus inflaţia sus duc în mare parte şi în jos acum. Foarte important, asta nu înseamnă că preţurile vor scădea. Preţurile vor mai creşte, dar cu rate de creştere mai mici.”

Deloitte România organizează astăzi, 15 februarie, cea de-a patra ediţie a Deloitte CFO Summit, conferinţa dedicată directorilor financiari.

Ce a mai spus Cristian Popa la Deloitte CFO Summit 2023:

Problema cu care omenirea s-a confruntat era că erau prea puţine bunuri. Suntem într-o situaţie nouă. Toate băncile centrale sunt conştientă că sursa principală a inflaţiei nu este cererea, pe care o controlează mai bine, ci oferta. Nu este ideal să ataci acest gen de probleme cu creşteri de dobândă, dar nu poţi să stai degeaba.

Instrumentele de politică monetară nu au capacitatea de a rezolva şocurile de partea ofertei, însă ele încep să se amelioreze.

Politica monetară este ca atunci când dai drumul la duş: durează până vine apa caldă, mai întâi vine apă rece. Începem să vedem rezultatele. Este un mix ce vedem acum: componentele exogene devin dezinflaţioniste.

În trimestrul trei al acestui an ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România.

Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBIR, care scade.

La dobânzile de 0 şi 1% nu cred cp vom reveni curând, pentru că sunt schimbări structurale peste tot în lume. Dobânzile sunt o reacţie la inflaţie, dacă inflaţia coboară, coboară şi dobânzile.

Situaţia este că atunci când cursul se apreciază, este considerat ca evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent atât de mare, bineînţeles că această apreciere nu este neapărat de lăudat. Poate fi o preocupare, aş spune că trebuie atenţie. Cum prea multă depreciere strică, s-ar putea şi ca prea multă apreciere să strice.

Nu vedem recesiune. Vedem mai degrabă un scenariu de reducere accelerată a ritmului de creştere.  Vedem de asemenea că piaţa muncii este tensionată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
preturi,
inflatie,
refuz,
bnr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.