Cristian Buşoi: Aştept soluţii pentru scăderea preţului la gazul din import

Autor: Andreea Tobias Postat la 05 octombrie 2022 27 afişări

Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, salută decizia Comisiei Europene de a veni cu o propunere de reformă a pieţei de electricitate şi spune că aşteaptă soluţii pentru scăderea preţului la gazul din import.

Cristian Buşoi: Aştept soluţii pentru scăderea preţului la gazul din import

„Şedinţă extraordinară, aseară, în Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie, pe care o conduc în Parlamentul European cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. Am discutat despre piaţa de energie şi modalităţile cele mai pragmatice de a ţine sub control preţul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a situaţiei de criză generată de Rusia”, arată Buşoi într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, sunt în analiză diverse scenarii pentru plafonarea preţurilor la gazele din import: „Comisarul Simson a declarat că o variantă posibilă ar fi limitarea flexibilă a tarifelor în relaţia cu TTF (HUB-ul Title Transfer Facility), astfel încât aprovizionarea cu gaz, în special cu gaz lichefiat (LNG) să continue în Europa. Ar fi o măsură temporară, care ar permite UE să lucreze aplicat pentru stabilirea unui preţ de referinţă alternativ. Nu mai putem continua ca acum, când plătim cele mai mari preţuri din lume. Este nevoie de negocieri şi un dialog deschis cu parteneri oneşti, care să ne asigure furnizarea de gaz prin conducte, pe termen mediu şi lung. La dezbaterea de aseară, din Parlament, comisarul Kadri Simson ne-a asigurat că va veni rapid cu o propunere de reformă. I-am spus că atât eu, cât şi colegii mei din ITRE aşteptăm o soluţie care să ne ofere mecanisme de intervenţie rapidă în caz de criză energetică sau de manipulare a pieţelor şi care să ofere, de asemenea, posibilitatea suspendării mecanismul preţului maximal, ce aliniază toate tarifele pe bursa de electricitate la preţul cel mai mare pentru care există cerere. Nu va fi un parcurs uşor, dar suntem ferm hotărâţi să nu facem niciun pas înapoi”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buşoi,
gaz,
preţ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.