Crin Bologa, despre SIIJ: Trebuie desfiinţată în totalitate. Degeaba vopsim, revopsim

Autor: Laura Buciu Postat la 09 decembrie 2021 26 afişări

România nu-şi poate păcăli partenerii europeni, astfel că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) trebuie desfiinţată în totalitate, declară procurorul şef al DNA, Crin Bologa.

Crin Bologa, despre SIIJ: Trebuie desfiinţată în totalitate. Degeaba vopsim, revopsim

„Degeaba desfiinţăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene”, spune Crin Bologa, la RFI, depre intenţia coaliţiei de a desfiinţa şi apoi reînfiinţa sub altă denumire SIIJ.

Crin Bologa explică ce înseamnă pentru el faptul că Secţia Specială nu a fost încă desfiinţată.

„Înseamnă că cetăţenii români, inclusiv eu, dvs. şi toţi ceilalţi vom fi umiliţi în continuare la graniţe, vom fi supuşi controlului, vom aştepta ore întregi, pentru că nu vom intra în Spaţiul Schengen şi din această cauză a nedesfiinţării acestei secţii. Or această desfiinţare nu trebuie să fie un scop în sine. Ea trebuie desfiinţată pentru că este absolut ineficientă. Combaterea corupţiei în sistemul judiciar nu mai există. Corupţia în sistemul judiciar, aşa redusă cum este, este o corupţie de nivel înalt. Pentru a îndeplini obiectivul numărul trei din MCV şi anume continuarea luptei împotriva marii corupţii, trebuie luptat cu acest fenomen şi în sistemul judiciar. Dacă această secţie nu dispare şi dacă competenţa nu va reveni la DNA, această luptă nu va continua, astfel încât noi nu vom îndeplini aceste obiective. Şi în ultimul raport MCV şi în penultimul s-a constatat că DNA continuă anchetele la nivel înalt, dar cu o excepţie, mediul judiciar. Deci dacă această secţie nu va dispărea şi dacă competenţa nu va reveni în ceea ce priveşte faptele de corupţie la DNA, corupţia din mediul judiciar va afecta foarte grav drepturile şi interesele cetăţenilor care intră în contact cu justiţia”, spune procurorul şef DNA.

Solicitat să comenteze acuzaţia potrivit căreia DNA ar fi folosit în trecut dosarele cu magistraţi pentru a-i timora sau şantaja pe aceştia, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie a răspuns: „S-a afirmat şi nu s-a dovedit absolut nimic. N-am văzut un judecător de la secţiile penale, care au judecat cauze de la DNA, să iasă public şi să declare că a fost timorat sau şantajat. Aceste afirmaţii au venit din partea sistemului politic, dar şi din partea sistemului judiciar şi din partea unor judecători care nu lucrează în penal”.

Întrebat dacă Secţia Specială ar trebui desfiinţată complet sau desfiinţată şi apoi reînfiinţată sub altă denumire, aşa cum vrea coaliţia PSD-PNL-UDMR, şeful DNA a afirmat: „Noi ca stat nu vom putea păcăli partenerii europeni. Dacă noi ca stat nu îndeplinim obligaţiile pe care singuri ni le-am asumat, atunci degeaba desfiinţăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene (...). Acest SIIJ trebuie desfiinţat în totalitate şi competenţa trebuie să revină partajat, aşa cum era înainte, Parchet General-DNA-parchetele curţilor de apel şi DIICOT”.​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bologa,
siij,
dna

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.