Costurile de producţie din China cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani: „Cred că vom trăi cu o rată ridicată a inflaţiei la nivel global, iar situaţia din China va contribui la acest aspect”

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 iunie 2021 72 afişări

Costurile de producţie din China cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani: „Cred că vom trăi cu o rată ridicată a inflaţiei la nivel global, iar situaţia din China va contribui la acest aspect”

Preţurile bunurilor care părăsesc fabricile din China au crescut în cel mai rapid ritm de la ultima criză financiară, punând tot mai multă presiune pe autorităţi în contextul raliului înregistrat de preţul produselor la nivel mondial, notează Financial Times.

Indicele preţurilor de producţie din China a crescut cu 9% în luna mai, cea mai mare creştere anuală din septembrie 2008 încoace, rezultat ce s-a încadrat peste estimările economiştilor.

Indicele a crescut constant în ultimele luni (plus 6,8% în aprilie), alimentat de un raliu internaţional din cadrul pieţelor de mărfuri, dar şi de un efect de bază scăzut, de vreme ce anul trecut a fost marcat de teritorii negative.

În timp ce preţurile de consum rămân scăzute pe teritoriul Chinei, creşterea preţurilor de producţie se pregăteşte să majoreze costurile pentru businessuri şi exportatori într-o perioadă în care temerile provocate de inflaţie continuă să se răspândească de-a lungul planetei.

„Cred că vom trăi cu o rată ridicată a inflaţiei la nivel global, iar situaţia din China va contribui la acest aspect”, susţine Dariusz Kowalczyk, economist al băncii franceze Crédit Agricole.

Între timp, indicele chinez a fost stimulat de mărfuri şi materiale prime, componente de bază ale indexului. Biroul Naţional de Statistică al celei de-a doua economii a lumii arată că preţurile din industria dedicată topirii metalelor feroase au crescut cu 38% prim comparaţie cu 2020, iar sectorul de extracţie a cărbunelui a raportat un plus de 30%.

Totuşi, moneda naţională a Chinei a rămas stabilă în timpul pandemiei, atingând recent maximul ultimilor trei ani prin raport cu dolarul american.

„Deşi este evident că R.P. Chineză nu exportă inflaţie, din punctul de vedere al Statelor Unite, majorarea preţurilor pentru importurile venite din China ar putea intra în dezbaterile cu privire la creşterea inflaţiei”, spune Louis Kuijs, şeful departamentului dedicat economiei Asiei din cadrul Oxford Economics.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
costuri,
crestere,
inflatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.