Contzilla: Care sunt implicaţiile Brexitului în domeniul financiar-contabil şi în tranzacţiile transfrontaliere şi cu părƫi afiliate

Postat la 07 februarie 2020 55 afişări

Contzilla.ro, firmă de consultanţă fiscală, face o analiză a principalelor implicaţii legate de Brexit din punct de vedere financiar- contabil precum şi în tranzacţiile transfrontaliere şi cu părƫi affiliate.

Contzilla: Care sunt implicaţiile Brexitului în domeniul financiar-contabil şi în tranzacţiile transfrontaliere şi cu părƫi afiliate

Contzilla.ro, firmă de consultanţă fiscală, face o analiză a principalelor implicaţii legate de Brexit din punct de vedere financiar- contabil precum şi în tranzacţiile transfrontaliere şi cu părƫi affiliate.

1.Implicatiile BREXIT din punct de vedere financiar- contabil

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană s-a finalizat la data de 31 ianuarie 2020, la această dată intrând în vigoare Acordul de Retragere.

Potrivit acestuia va exista o perioadă de tranziţie în intervalul 1 februarie 2020 - 31 decembrie 2020, pe parcursul căreia Marea Britanie va respecta, în continuare, politicile Uniunii Europene în domeniul fiscal şi domeniul vamal şi va păstra drepturile şi obligaƫiile ce revin unui stat membru.

Aşadar, până la finalul anului 2020 antreprenorii vor aplica acelaşi regim fiscal ca şi până acum în relaƫia cu partenerii din UK.

2.ANAF intenƫionează să solicite informatii suplimentare despre tranzacƫiile cu părƫile afiliate

Din perspectivă fiscală se consideră că o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă:

  • cel puţin aceasta deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică, sau
  • dacă o persoană deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.

Ȋntre persoane afiliate, preţul la care se transferă bunurile şi/sau se prestează servicii reprezintă preţ de transfer.

ANAF  propune introducerea obligaƫiei de a marca aceste tranzacƫii între părti afiliate într-o declaratie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul Romaniei care se depune de către plătitorii de TVA (Declaraƫia 394).

Scopul declarat al acestei măsuri este de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi rezultă din constatarea că aceste tranzacƫii reprezintă un procent semnificativ în totalul tranzacţiilor, activitatea companiilor multinaƫionale extinzându-se în ultimii ani pe teritoriul României. Din constatările acƫiunilor de inspecƫie fiscală efectuate reiese faptul că se întȃlnesc cazuri în care tranzacţiile efectuate între persoane afiliate sunt realizate la un preţ inferior celui de piaţă, în detrimentul afiliaţilor romȃni şi, implicit, a bugetului general consolidat.

3. Noua obligaƫie de raportare a tranzacƫiilor transfrontaliere care oferă indicii că au fost realizate cu scopul eliminării sau reducerii obligaƫiilor fiscale

Această nouă obligaƫie a rezultat ca urmare a necesităƫii implementarii în legislaƫia naƫională a Directivei europene privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal cunoscută sub denumirea DAC6. Această transpunere s-a concretizat în OUG 5/2020 pentru modificarea Codului de procedură fiscală.

Scopul măsurii este facilitarea schimbului automat de informaţii între statele membre în ce priveşte tranzacţiile realizate în vederea obţinerii unui avantaj fiscal.

Deşi raportările vizează toate companiile ele sunt realizate de intermediari (consultanţi, experţi, avocaţi etc).

Intermediarii sau contribuabilii relevanţi, după caz, trebuie sa raporteze până la data de 31 august 2020 aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportării pentru perioada cuprinsă între 25 iunie 2018 şi 1 iulie 2020.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.