Controversa legată de Summit-ul de la Sibiu| Băsescu oferă 7 motive pentru care Viorica Dăncilă nu va fi invitată

Autor: Departamentul Politic Postat la 04 mai 2019 73 afişări

Traian Băsescu a explicat că Viorica Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Summitului de la Sibiu, însă ea va putea fi invitată de Klaus Iohannis la recepţie şi prezentată de acesta. El precizează că premierul prezidează Consiliul UE, în timp ce şeful statului prezidează Consiliul European.

„Consiliul European, foarte pe scurt pentru cei interesaţi. În spaţiul public se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană. Ziarişti şi politicieni deplâng faptul că doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu.

Oameni buni, nici nu va fi invitată la lucrările Consiliului European din următoarele motive:

1.În cursul fiecărei preşedinţii rotative se organizează un Consiliu European informal în ţara care deţine preşedinţia Uniunii Europene. De această dată este România – Sibiu (am participat la 19 astfel de Consilii informale în cei 10 ani de activitate în Consiliul European).

2.Conform Tratatului de la Lisabona fiecare stat membru are un singur loc în Consiliul European, loc care este rezervat aceluia care prin Constituţia naţională are mandat de reprezentare a ţării, în cazul nostru Preşedintele Iohannis. Din Consiliul European mai fac parte Preşedintele Comisiei Europene şi Preşedintele permanent al Consiliului European.

3.Consiliul European, în şedinţele sale, stabileşte orientări pentru Comisia Europeană, pentru Consiliul Uniunii Europene şi pentru Parlamentul European.

4. ORIENTĂRILE date de Consiliul European sunt procesate de Comisia Europeană şi, atunci când este cazul, Comisia elaborează proiecte de acte normative pe care le transmite Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European.

5.Parlamentul European transmite proiectele de acte normative către parlamentele naţionale pentru observaţii.

6.Consiliul Uniunii Europene este organizat în formaţiuni pe domenii de activitate şi funcţie de domeniu la şedinţe participă miniştrii de resort din fiecare ţară – acum preşedinţia formaţiunilor Consiliului UE este asigurată de miniştrii români, iar Doamna Dăncilă poate participa la oricare din şedinţele formaţiunilor.

7.Consiliul Uniunii Europene, prin preşedinte (acum Doamna Dăncilă) sau ministrul de resort (ex. Teodorovici) face negocierea finală în numele Consiliului UE cu Parlamentul European asupra subiectelor în divergenţă din conţinutul unui act normativ ce urmează a fi adoptat)”, a explicat Traian Băsescu, într-o postare, sâmbătă, pe Facebook.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂSESCU,
DĂNCILĂ,
SUMMIT

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.