Continentul ascuns de sub Europa. ''Mulţi turişti îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze''

Postat la 30 septembrie 2019 2131 afişări

Continentul ascuns de sub Europa. ''Mulţi turişti îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze''

Un continent ascuns a fost descoperit în mantaua Pământului, însă nu este vorba de legendara Atlantida.

Intitulat Marea Adria, continentul era de mărimea Groenlandei şi s-a format acum 240 de milioane de ani, în perioada Trasicului Mijlociu.

Marea Adria s-a desprins din Africa de Nord şi a fost îngropat sub Europa de Sud acum circa 140 de milioane de ani. „Uitaţi de Atlantida. Fără să realizeze, un număr mare de turişti îşi petrec vacanţele în fiecare an pe continentul pierdut al Marii Adria”, a afirmat Douwe van Hinsbergen, autorul principal al studiului şi profesor în tectonica plăcilor şi paleogeografie la Universitatea  Utrecht.

Alături de o echipă internaţională, acesta a descoperit vechiul continent după ce a reconstruit evoluţia geologiei complexe a Mediteranei, din Spania până în Iran, care viza lanţuri muntoase şi mări scufundate. Cercetarea a fost publicată luna aceasta în revista Gondwana Research.

Folosind un software de reconstrucţie a plăcilor tectonice, cercetătorii au decojit literalmente straturile din spate pentru a se întoarce în timp, când continentele au apărut mult diferit faţă de harta pe care o cunoaştem astăzi.

„Din această hartă se poate vedea Marea Adria, dar şi alte blocuri continentale mai mici care sunt acum părţi din România, Nordul Turciei şi Armenia. Rămăşiţele deforamte ale câtorva kilometri din continentul pierdut pot fi acum văzute în lanţurile muntoase. Restul pieselor platoului continental, care au circa 100 de km grosime, se află sub mantaua Europei de Sud, putând fi detectate în valurile seismice la o adâncime de 1.500 de kilometri”, a afirmat Douwe van Hinsbergen, citat de CNN. 

Cititi mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ascundere,
europa,
realizare,
turisti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.