Consiliul de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina: Rusia, acuzată că este responsabilă de escaladarea tensiunilor

Autor: Ion Gaidau Postat la 03 mai 2014 67 afişări

Rusia a cerut vineri în Consiliul de Securitate ONU ca autorităţile de la Kiev "să pună capăt operaţiunilor punitive" din estul Ucrainei, în timp ce occidentalii acuză că Rusia ar fi responsabilă de escaladarea tensiunilor.

"Cerem Kievului şi susţinătorilor săi (occidentali) să nu comită o eroare fatală şi să reflecteze la consecinţele acţiunilor sale", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, care a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Autorităţile de la Kiev, a adăugat el, "trebuie să pună capăt rapid tuturor operaţiunilor punitive" efectuate împotriva insurgenţilor, care au luat controlul asupra mai multor clădiri publice din oraşe din estul Ucrainei.

Ucraina a lansat vineri dimineaţă o operaţiune militară împotriva bastionului separatist prorus din Slaviansk.

"Rusia este cea care trebuie să facă un pas în spate", a replicat ambasadorul francez la ONU, Gérard Araud, acuzând Moscova că se comportă ca un "pompier piroman". Ucraina "încearcă să-şi restabilească suveranitatea încălcată", a apreciat diplomatul francez.

Kievul, a explicat el, a "decis să folosească armata şi poliţia împotriva unor grupuri armate" care nu sunt sprijinite de populaţie.

În opinia ambasadoarei americane la ONU, Samantha Power, Guvernul ucrainean nu face decât "să încerce să oprească o violenţă paramilitară sprijinită de Rusia". "Răspunsul lor este rezonabil şi echilibrat" în aceste circumstanţe, a apreciat ea.

"Nu există niciun membru de la masa acestui Consiliu care ar rămâne fără reacţie dacă oraşele sale ar fi luate cu asalt de militanţi înarmaţi", a adăugat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, denunţând "ipocrizia uimitoare" a Rusiei, "care înarmează regimurile cele mai represive din lume, între care Siria".

Armele sofisticate folosite de insurgenţii proruşi "ne confirmă că printre aceste grupuri armate figurează profesionişti finanţaţi şi echipaţi de Rusia", a precizat ambasadorul britanic.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, este "foarte îngrijorat" de escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei şi îndeamnă "toate părţile să dea dovadă de reţinere totală", a anunţat în faţa Consiliului secretarul general adjunct pentru Afaceri Politice, Jeffrey Feltman. "Ban "cere tuturor să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei". El reclamă din nou "eliberara imediată şi fără condiţii" a observatorilor OSCE reţinuţi deja de o săptămână de către insurgenţi proruşi.

Potrivit purtătorului de cuvânt ONU, Stéphane Dujarric, Ban a decis să-l trimită pe Feltman în misiune la Moscova şi la Kiev, săptămâna viitoare, "în scopul de a pleda pentru dezescaladare şi pentru rezolvarea paşnică a crizei din Ucraina". Feltman va sublinia pe lângă interlocutorii săi "necesitatea de a reveni la diplomaţie", a spus Dujarric.

Această reuniune este a 13-a de la începutul crizei ucrainene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
RUSIA,
UCRAINA
/actualitate/consiliul-de-securitate-onu-pe-tema-crizei-din-ucraina-rusia-acuzata-ca-este-responsabila-de-escaladarea-tensiunilor-12574122
12574122
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.