Congresman american: China ar putea prelua controlul asupra Taiwanului prin influenţarea alegerilor

Autor: Mihai Draghici Postat la 10 aprilie 2023 20 afişări

China ar putea prelua controlul asupra Taiwanului fără utilizarea forţei militare, prin influenţarea viitorului scrutin prezidenţial, afirmă congresmanul republican Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Congresman american: China ar putea prelua controlul asupra Taiwanului prin influenţarea alegerilor

"În acest moment, există o dezbatere politică acolo, sunt două partide diferite. Unul dintre partide vrea discuţii cu China. Partidul preşedintelui Tsai Ing-Wen nu vrea să fie parte a Chinei", a declarat Michael McCaul, într-un interviu acordat postului NBC News, potrivit publicaţiei The Hill.

"Cred că viitoarele alegeri, programate în ianuarie 2024, vor fi extrem de importante, întrucât cred că, prin intermediul fostului preşedinte Ma Ying-Jeou, aflat în China acum, Beijingul va încerca să influenţeze viitoarele alegeri şi să preia controlul asupra insulei fără a trage niciun foc de armă", a atras atenţia Michael McCaul.

Michael McCaul a condus o delegaţie parlamentară care a efectuat un turneu în Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan, exact în timp ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, s-a întâlnit în SUA cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen. McCarthy a afirmat că întâlnirea cu preşedintele Taiwanului a furnizat oportunităţi pentru "mai multă pace şi stabilitate în lume", pe fondul criticilor vehemente ale Chinei, care a avertizat asupra escaladării tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan.

În schimb, fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-Jeou efectuează un turneu în China, unde a pledat pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Beijingul. "Administraţia noastră continuă să conducă Taiwanul spre război. Viitorul este o opţiune între pace şi război", a afirmat Ma Ying-Jeou, conform agenţiei Reuters, propunând o "bază comună la nivel politic" a Taipeiului cu Beijingul.

Partidul Democratic Progresist (DPP), al actualului preşedinte taiwanez Tsai Ing-Wen, l-a acuzat pe Ma Ying-Jeou că a devenit "complice" al politicii "o singură Chină".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
china,
taiwan

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.