Conflictul dintre cluburi în insolvenţă şi fotbalişti, adus de AFAN în atenţia preşedintelui Iohannis

Autor: Adrian Ţone Postat la 17 martie 2015 69 afişări

AFAN a adus în atenţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori, situaţia fotbaliştilor din Liga I cărora le sunt îngrădite drepturile şi libertăţile de către cluburile în insolvenţă, care le reziliază unilateral contractele, prin interpretarea prevederilor legale.

"Domnule Preşedinte, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România – AFAN, că unică organizaţie care apară drepturile şi interesele jucătorilor de fotbal din România, constituită în baza Legii nr.62/2011, afiliată la Blocul Naţional Sindical (confederaţie reprezentativă) şi la FIFPro (singură organizaţie care apară pe plan internaţional drepturile jucătorilor de fotbal recunoscută de FIFA şi UEFA), dorim să va aducem la cunoştinţă situaţia gravă cu care se confruntă la ora actuală fotbalul românesc şi care afectează, aşa cum vom detalia mai jos, drepturile şi libertăţile fundamentale ale jucătorilor de fotbal, dar şi, în egală măsură, integritatea competiţiei. În egală măsură apreciem că modul în care sunt încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale sportivilor, ca şi cetăţeni în primul rând, într-un stat democratic membru al Uniunii Europene, care a adoptat Carta Social Europeană a Drepturilor Omului, se impune a fi adus la cunoştinţă Preşedintelui României, având în vedere calitatea să de a veghea la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor publice", se arată în scrisoarea AFAN, remisă agenţiei MEDIAFAX.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori precizează că prin interpretarea legii insolvenţei, cluburile încalcă "în mod grav" prevederi constituţionale precum egalitatea în drepturi şi dreptul la muncă.

Sindicatul fotbaliştilor a explicat în detaliu situaţia unor fotbalişti din Liga I, cărora cluburile aflate în perioada de reorganizare le-a reziliat unilateral contractele, folosindu-se de prevederile din Legea insolvenţei pentru a se eschiva de la aplicarea sancţiunilor sportive de către comisiile FRF pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

"Gravitatea situaţiei apare în urma faptului că, deşi neplătit, jucătorul nu poate avea iniţiativa şi dreptul de a înceta contractul cu clubul, lui aplicându-i-se în acest caz sancţiunea sportivă de a nu mai participa la competiţie pentru o perioada dată. Aşadar, dacă în dreptul muncii este recunoscut lucrătorului dreptul la demisie, drept ce poate fi manifestat oricând, inclusiv în cadrul procedurii insolvenţei, un fotbalist nu are acest drept, indiferent de faptul că nu şi-a mai primit drepturile contractuale şi indiferent de cât a durat această perioadă", se mai arată în documentul amintit.

Din situaţia descrisă de AFAN se desprinde ideea că "jucătorii care evoluează la cluburile în insolvenţă sunt «legaţi de glie» (dacă demisionează plătesc despăgubiri contractuale şi îşi pierd dreptul de a se mai legitima la un alt club şi participa la competiţie), iar clubul poate însă înceta oricând contractul cu jucătorul în mod unilateral, fără justa cauză şi fără nici o penalizare sportivă sau contractuală".

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să medieze situaţia creată între jucători şi cluburile aflate în insolvenţă. "Faţă de toate acestea va adresăm rugămintea, Domnule Preşedinte, de a analiza toate cele aduse la cunoştinţă dumneavoastră prin prezenţa adresă şi a avea o poziţie publică prin care să solicitaţi autorităţilor publice îndreptăţite să facă o corectă aplicare a legii şi principiilor acesteia, astfel încât interpretarea prevederilor normative să nu părăsească cadrul constituţional institutit de articolele suscitate. În egală măsură apreciem că se impun a fi susţinute modificări în Legea insolvenţei nr. 85/2014, dar şi în regulamentele federaţiilor sportive naţionale prin care să se înlăture în mod explicit orice interpretări ale prevederilor acestora, care să pună în pericol afectarea drepturilor constituţionale ale sportivilor reglementate de art.16 şi art.41 din Constituţia României. În virtutea rolului activ conferit Preşedintelui de art. 80 alin. 2 din Constituţie, va solicităm să interveniţi în medierea situaţiei existente la acest moment, ţinând cont de faptul că aceste anomalii au fost semnalate Guvernului României, în vederea implementării soluţiilor în Legea insolvenţei, în perioada cât această s-a aflat în dezbatere", se mai arată în scrisoarea trasnmisă de AFAN.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a trimis la sfârşitul săptămânii trecute o sesizare la FIFA şi la UEFA, prin care reclamă rezilierea unilaterală a contractelor jucătorilor de către cluburile din Liga I aflate în insolvenţă, în timpul desfăşurării campionatului, fotbaliştilor îngrădindu-se astfel dreptul la muncă.

În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, şapte se află în insolvenţă, FC Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FOTBAL,
AFAN,
IOHANNIS

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/conflictul-dintre-cluburi-in-insolventa-si-fotbalisti-adus-de-afan-in-atentia-presedintelui-iohannis-14002643
14002643
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Măsuri fără precedent luate de Kaufland. Angajaţii sunt primii vizaţi
Mediafax
VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi
Ce se va întâmpla cu preţurile produselor din magazinele Mega Image? Compania anunţă „măsuri de urgenţă”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.