Conducerea ANRP, plângere penală împotriva a patru judecători pentru abuzuri privind despăgubirile

Autor: Ştefan Pană Postat la 03 septembrie 2015 449 afişări

Şeful ANRP, George Băeşu, împreună cu restul membrilor CNCI, vor depune la Parchetul instanţei supreme o plângere penală împotriva a patru judecători care ar fi dispus ilegal acordarea unor despăgubiri fiicei fostului şef al Serviciilor Secrete Mihail Moruzow, prejudiciind statul cu 1,2 milioane lei

Plângerea, obţinută de MEDIAFAX, este făcută împotriva judecătoarei Simona Gheorghe de la Tribunalul Tulcea, precum şi împotriva judecătorilor Marius Cristian Epure, Ecaterina Grigore şi Roxana Nicoleta Bacu de la Curtea de Apel Constanţa şi este adresată procurorului general Tiberiu Niţu.

Conform documentului citat, cei patru magistraţi ar fi săvârşit fapte ilegale şi abuzuri în procedura de acordare a unor despăgubiri în beneficiul Aurorei Florind Moruzow, fiica fostului şef al Serviciului Secret de Informaţii, Mihail Moruzov.

Potrivit unor surse judiciare, avocatul Aurorei Moruzow este Teodor Borisov, fost preşedinte al Tribunalului Tulcea şi avocatul primarului din Tulcea Constantin Hogea, acuzat de fapte de corupţie.

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) reclamă că asupra membrilor Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) însărcinaţi să rezolve acest dosar au fost făcute "presiuni", prin amenzi dispuse de Tribunalul Tulcea, în baza unor decizii ale instanţei care încălcau legile în vigoare în materie de despăgubiri. Judecătorii ar fi dispus astfel acordarea unor despăgubiri ilegale, care ar duce la prejudicierea statului cu aproximativ 1,2 milioane de lei.

Plângerea adresată procurorului general vine ca urmare a acestor presupuse ilegalităţi, în urma unor decizii definitive ale instanţei, considerate abuzive.

Conform acestei plângeri, înaintate Parchetului instanţei supreme de către conducerea ANRP, în septembrie 2009 Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a primit un dosar de despăgubire, emis de Primăria Tulcea, prin care aceasta a propus acordarea de măsuri reparatorii pentru un imobiil şi un teren în suprafaţă de un hectar în favoarea Aurorei Moruzow. Conform legii în vigoare, la acea dată, în iulie 2011, un evaluator privat, S.C. Natworld SRL, a transmis către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) un raport prin care imobilul a fost evaluat la suma de 3.445.804 de lei.

Potrivit plângerii, raportul nu a fost niciodată aprobat de CCSD, având în vedere că procedura de evaluare şi emitere a titlurilor de despăgubire a fost suspendată în perioada martie 2012 - iunie 2013, ultima şedinţă a CCSD desfăşurându-se în iunie 2011, cu o lună înaintea depunerii dosarului de evaluare. La data de 20 mai 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013, prin care s-a instituit o nouă procedură de soluţionare a dosarelor de despăgubire şi au fost abrogate dispoziţiile referitoare la evaluarea imobilelor potrivit standardelor internaţionale de evaluare. Astfel, rapoartele de evaluare întocmite, dar neaprobate de CCSD, nu mai puteau fi valorificate, potrivit legii. De altfel, Curtea Constituţională a României a stabilit aceste principii potrivit unei decizii din 2015.

De altfel, în această situaţie s-au aflat alte aproape 3.000 de dosare, însumând circa 3 miliarde de lei în despăgubiri. Potrivit plângerii, în niciun alt caz instanţele judecătoreşti nu au considerat că ar trebui plătite cu titlu de despăgubire sumele astfel stabilite în rapoarte de evaluare neaprobate, însă cei patru judecători au decis să-i acorde Aurorei Moruzow despăgubirile solicitate.

În plângere se mai menţionează că în urma unui proces în care ANRP a fost chemat în judecată de Moruzow, "prin nesocotirea dispoziţiilor legale şi în contradicţie cu realitatea, doamna judecător Simona Gheorghe a stabilit prin sentinţa civilă nr. 1728/30.09.2014 că dosarul de despăgubiri a fost aprobat de C.C.S.D. şi a obligat C.N.C.I. să emită titlu de despăgubire şi titlu de plată. În situaţia unui dosar aprobat se impune plata sumei stabilite prin raportul de evaluare (...), iar în speţa de faţă valoarea este de 3.445.804 lei".

"Deşi era exclusă cu desăvârşire ipoteza că acest dosar să fi fost aprobat, doamna judecător Simona Gheorghe, prin Sentinţa civilă nr. 1728/30.09.2014 a Tribunalului Tulcea, a obligat CNCI şi ANRP să emită titlu de despăgubire, respectiv titlu de plată", se mai arată în plângerea obţinută de MEDIAFAX.

ANRP şi CNCI au pierdut procesul şi în recurs, iar Aurora Moruzow a solicitat în instanţă aplicarea unor penalităţi de 1000 lei pe zi de întârziere atât preşedintelui CNCI, cât şi preşedintelui ANRP.

Ca reacţie la dosare, ANRP a decis emiterea unei Decizii de compensare pentru Aurora Moruzow, în valoare de 2.233.850 de lei, sumă stabilită prin aplicarea unei grile notariale stabilite în noua lege privind despăgubirile. Legea prevedea însă ca astfel de despăgubiri să intre în plată abia din 2017 în cazuri precum cele ale Aurorei Moruzow. Mai mult, ulterior, Tribunalul Tulcea a dispus amendarea preşedintelui Comisiei cu câte 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în executarea deciziilor instanţei, fapte catalogate de cei care au depus plângerea ca fiind modalităţi de "presiune". În plus, s-a stabilit de către Tribunal şi penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere.

"Membri C.N.C.I. au apreciat că emiterea unui titlu de despăgubire pentru suma de 3.445.804 lei ar conduce la prejudicierea bugetului statului, în condiţiile în care în speţa de faţă nu există un dosar aprobat", se arată în plângere.

Membrii CNCI notează că există "o importantă reţinere de a emite titlul de despăgubire", având în vedere dispoziţiile legale. "Dată fiind insistenţa doamnei judecător Simona Gheorghe în a aprecia că dosarul de despăgubiri al doamnei Moruzow a fost aprobat de C.C.S.D. şi că C.N.C.I. trebuie să emită titlu de despăgubire, s-a creat premisa prejudicierii statului cu suma de 1.211.954 lei, reprezentând diferenţa dintre suma stabilită prin raportul de evaluare (neaprobat de C.C.S.D.) şi suma stabilită prin aplicarea grilei notariale, conform Legii nr. 165/2013", se precizează în plângere.

"În condiţiile în care există indicii concrete că hotărârea pronunţată este vădit netemeinică, vă rugăm, domnule procuror general, să luaţi toate măsurile legale pentru urgentarea verificării aspectelor semnalate şi constatarea eventualelor fapte de natură penală săvârşite în procesul de stabilire a despăgubirilor care conduc la prejudicierea statului român cu suma de 1.211.954 lei", se arată în finalul plângerii.

Aceasta este semantă de şeful ANRP, George Băeşu, precum şi de restul membrilor CNCI: Alexandru Bala, Sorin Lazăr, Claudiţa Selavărdeanu, Bogdan Tohăneanu, Dumitru Daniel Botănoiu, Ilie Dumitru, Haralambie Mitea, Alin Lucian Antochi, Ion Claudiu Teodorescu, Ciprian George Ardelean şi Aledin Amet.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANRP,
DESPĂGUBIRI,
PÎCCJ
/actualitate/conducerea-anrp-plangere-penala-impotriva-a-patru-judecatori-pentru-abuzuri-privind-despagubirile-14699482
14699482
comments powered by Disqus
Ambiţia mea este să conduc banca nr. 1 din România Ambiţia mea este să conduc banca nr. 1 din România

Cu o experienţă de peste 15 ani în industria bancară, Bogdan Neacşu, în prezent preşedinte - director general al CEC Bank, a povestit în cadrul celui mai recent eveniment Meet the CEO organizat de Business MAGAZIN cu ce provocări vine meseria de bancher, ce a învăţat din fiecare experienţă avută în cadrul altor instituţii bancare şi cum şi-a propus să îmbine modelul de banking tradiţional al celei mai vechi bănci din România cu transformările venite prin prisma digitalizării.

vezi continuarea
ZF.ro
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore. S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul dintre cei mai mari producători auto. ADIO motoare pe benzină şi diesel. A renunţat complet
ProMotor.ro
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu ce știai tu! Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu ce știai tu!
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
Descopera.ro
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA'' Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA''
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană dintr-o mie o poate rezolva. Majoritatea oamenilor dau ca răspuns numărul 40
VIDEO. Momentul ŞOCANT în care un bărbat îndreaptă un laser către PILOTUL unui elicopter de poliţie aflat în zbor
Go4it.ro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
O companie britanică lansează în 2020 un telefon cu WINDOWS 10. Acesta va putea fi folosit asemeni unui PC
Cum arată adidaşii de 400 de dolari în care Nike a investit multă tehnologie
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.