COMPUTERE: Ce, cum si cat vinde Apple Computers in Romania

Postat la 07 noiembrie 2006 1 afişăre

Apple este un fenomen in SUA. O certifica analistii de la Wall Street si o arata si volumul mare al vanzarilor. Pe batranul continent lucrurile stau putin diferit, chiar daca, numai in ultimul trimestru, Europa a adus 22% din veniturile totale ale Apple. Care este contributia Romaniei?

Apple este un fenomen in SUA. O certifica analistii de la Wall Street si o arata si volumul mare al vanzarilor. Pe batranul continent lucrurile stau putin diferit, chiar daca, numai in ultimul trimestru, Europa a adus 22% din veniturile totale ale Apple. Care este contributia Romaniei?

 

Dintr-un total de 3,4 miliarde de euro incasati de compania lui Steve Jobs la nivel mondial din vanzarea de playere digitale iPod si computere Mac, in ultimul trimestru al anului fiscal 2006, aproximativ 757 de milioane de euro au revenit Europei, cu peste 37% mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent.

 

Asta in conditiile in care Apple nu are birouri de reprezentanta si magazine autorizate in majoritatea tarilor europene, vanzarile facandu-se prin intermediul distribuitorilor autorizati si resellerilor. O exceptie face Marea Britanie, unde Apple are sase magazine de retail proprii. Pe aceasta piata, compania a inregistrat o cota de piata de 2,9% din vanzarea de computere sau altfel spus, 3,4% din piata notebook-urilor si 2,65% din piata desktop-urilor. Pe piata romaneasca, playerele iPod si computerele Mac ajung prin in-termediul IRIS (Integrated Romanian Information Systems) - distribuitor unic Apple in Romania care face parte din grupul international MDS Group si care, printre altele, aduce in magazinele autohtone si produse Adobe Systems, Quark si Palm.

 

"Anul acesta vanzarile Apple in magazinul nostru online si in magazinele celor 20 de distribuitori si mari retaileri care le ofera clientilor produsele companiei se vor cifra la aproximativ sase milioane de euro, in crestere cu 100% de la an la an, in ultimii doi ani", conform spuselor directorului de vanzari IRIS, Cristian Teodorescu.

 

Din aceasta cifra, 35% reprezinta veniturile din vanzarea playerelor iPod - Shuffle, Nano si Video, dintre care, cel mai popular este Nano, conform oficialilor IRIS, care vine cu o memorie de doi, patru sau opt GB si costa 590, 790 si, respectiv, 990 RON. Daca ar fi sa facem un calcul scurt, putem spune ca romanii vor cheltui anul acesta 2,1 milioane de euro pentru playerele iPod, adica echivalentul a aproximativ 7.500 de playere iPod Nano de 8 GB, a 5.000 de iPod Video de 80 GB sau a 21.000 de Shuffle. Restul de 65% din vanzari revine computerelor. "Un fenomen remarcabil in Romania este acela ca, daca in anii precedenti, majoritatea vanzarilor de computere Apple erau catre mediul profesional, acum se resimte tendinta catre notebook-uri si deci catre mediul ceva mai personal", a spus Catalin Boaru, director de comunicare si marketing in cadrul IRIS. Dupa spusele sale, in momentul de fata, 40% din computerele Apple vandute sunt laptopuri, iar restul sunt de tip desktop. "Foarte curand insa, procentul va ajunge la 50%, dar nu se stie exact cand", a mai spus el. Un lucru cert este faptul ca piata locala este in continuare dominata de traditionalele PC-uri cu sistem de operare Windows. Si totusi, a inceput sa creasca numarul de cumparatori si pentru Mac-uri. Anul trecut, dintr-un total de peste 600.000 de computere vandute in Romania, aproximativ 610 au fost Mac-uri, potrivit lui Laurentiu Popescu, general manager al IDC Romania. Asta se traduce intr-o cota de piata nesemnificativa, de 0,1%, prin prisma pietei de computere, insa comparatia intre cele doua nu poate fi facuta de la egal la egal, iar cifra este neconcludenta. "Mai interesante sunt insa cresterile inregistrate ale vanzarilor, ceea ce indica faptul ca brandul Apple a inceput sa fie cunoscut", sustine Boaru. Practic, cresterea vanzarilor de playere iPod a fost de 1.100% in 2005, comparativ cu 2004, iar anul acesta, volumul vanzarilor va creste cu aproximativ 300%, conform oficialului IRIS. De asemenea, si vanzarile de Mac-uri au crescut in primele sase luni ale acestui an cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 

Dar cine sunt cumparatorii acestor computere? Nu multi stiu, dar exista o intreaga comunitate de utilizatori Apple, cu peste 800 de membri in momentul de fata, insa numarul lor pare a fi in permanenta crestere. Saptamana trecuta, spre exemplu, numarul utilizatorilor acestei mici comunitati care se reuneste pe forumul macuser.ro era de 780 de utilizatori. Fiecare dintre acestia detine cate un produs Apple. O arata discutiile pe care le poarta pe forumuri. De altfel, pe aceleasi forumuri isi pot gasi raspunsuri la intrebari si cei inca neinitiati intr-ale Mac-ului sau iPod-ului. "Comunitatea este alcatuita in mare parte din pasionatii Apple", este de parere Boaru. "Si nu ar trebui sa va surprinda faptul ca ei sunt la curent cu tot ce apare nou", a adaugat el, explicand ca nu rare sunt cazurile in care, la nici o ora dupa ce apare un nou produs la Apple, in SUA, telefoanele incep sa sune cu intrebari de genul "Cand vine produsul X si in Romania?". "In general, tot ce apare acolo ajunge si in magazinele de aici, dupa o perioada cuprinsa intre doua saptamani si o luna, exceptand diferite editii speciale."

 

Momentan, cea mai mare parte a computerelor Apple ajung in general in cadrul companiilor din media, publicitate, tipografii sau orice alt tip de companie care lucreaza foarte mult pe partea de grafica. Televiziunile incep, de asemenea, sa utilizeze Mac-uri, intrucat sunt mult mai stabile decat computerele cu Windows, iar in plus, vin cu monitoare cu diagonala destul de mare, de 30 de inci.

 

Nu este insa exclus nici faptul ca un utilizator poate alege sa renunte la PC pentru un Mac, mai ales acum ca Apple le permite clientilor sa instaleze si Windows pe computerele sale, in paralel cu sistemul propriu.

 

Alexandru Thiery (33 de ani) este medic specializat in ortopedie pediatrica si chirurgie si spune ca a trecut la Mac in primul rand din cauza virusilor care invadeaza un PC cu Windows pe el. "Anul trecut, in august, mi-am luat primul computer Apple, un iMac cu cea mai buna configuratie pe care am gasit-o la vremea respectiva. Ma innebunise numarul mare de virusi care-mi umplusera computerul si de care nu mai puteam scapa", marturiseste Thiery. Din nevoia de mobilitate, a ales si un laptop pe care sa-l poata lua cu el la diverse conferinte la care mai asista si care sa-l ajute sa lucreze si atunci cand nu este la cabinet. Si tot anul acesta, a dotat si cabinetul sau particular de recuperare medicala Recover cu un Mac Mini. "Nu as mai lucra pe un PC niciodata. Eram obisnuit cu Mac-urile, pentru ca mai lucrasem in domeniul graficii, insa nu am folosit computerul si in interes personal. Diferenta este destul de mare de la PC la Mac, mai ales din punctul de vedere al stabilitatii si al securitatii", explica Thiery.

 

Astfel, pe masura ce piata se va extinde, iar numarul de magazine locale exclusive Apple va creste, utilizatorii romani vor realiza alternativa oferita de computerele Apple. In Romania exista un singur magazin dedicat Apple - MacGallery, insa IRIS are in plan sa deschida o retea in patru orase din tara. "Poate fi vorba de Brasov, Constanta, Cluj, Iasi, Sibiu sau poate Timisoara, insa nu este nimic sigur inca, intrucat nu au fost purtate discutiile finale cu privire la aceasta retea de magazine, iar decizia nu a fost luata", a spus Catalin Boaru. Investitia initiala intr-un astfel de magazin variaza in principal in functie de amplasament si de suprafata. Din cate spune Boaru, costurile de amenajare pot incepe de la 20.000 de euro pana la 50.000 de euro, fara promovarea sau salarizarea personalului.

 

Concluzia? Apple este, totusi, o afacere profitabila in Romania, chiar daca de-abia acum incepe sa se contureze piata. Oricum, situatia se va schimba in momentul in care Apple isi va deschide reprezentanta in Bucuresti si va incepe sa-si promoveze computerele si playerele digitale. Cand va fi asta? Ramane de vazut. Sau de auzit?

Urmărește Business Magazin

/actualitate/computere-ce-cum-si-cat-vinde-apple-computers-in-romania-1007385
1007385
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.