Companiile de petrol şi gaze spun că noua legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole îngrădeşte investiţiile în sectorul petrolier şi limitează drepturile proprietarilor

Autor: Roxana Rosu Postat la 09 iunie 2020 28 afişări

Companiile de Explorare şi Producţie Petrolieră, membre a asociaţiei ROPEPCA, atrag atenţia că proiectul de lege privind vânzările terenurilor Agricole, adoptat săptămâna trecută de Parlament, afectează securitatea energetică şi duce companiile în imposibilitatea de investi în proiecte de producţie şi dezvoltare a resurselor energetice, dar şi de transport sau furnizare de energie.

Companiile de petrol şi gaze spun că noua legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole îngrădeşte investiţiile în sectorul petrolier şi limitează drepturile proprietarilor

Companiile de Explorare şi Producţie Petrolieră, membre a asociaţiei ROPEPCA, atrag atenţia că proiectul de lege privind vânzările terenurilor Agricole, adoptat săptămâna trecută de Parlament, afectează securitatea energetică şi duce companiile în imposibilitatea de investi în proiecte de producţie şi dezvoltare a resurselor energetice, dar şi de transport sau furnizare de energie.

Legea adoptată, ce urmează a fi trimisă spre promulgare, instituie noi condiţii pentru tranzacţiile cu terenuri agricole, completând şi amendând Legea nr. 17/2014 şi Legea nr. 268/2011.

Printre altele, legea adoptată impune ca terenurile agricole să fie vândute numai companiilor şi persoanelor fizice care pot demonstra că au desfăşurat în ultimii 5 ani preponderent activităţi agricole. Mai mult, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activităţi agricole.

Astfel, companii româneşti cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziţiona ori închiria pentru derularea de operaţiuni petroliere, conform legii adoptate.

Cu alte cuvinte, companii active în România care, conform obligaţiilor asumate faţă de statul român, trebuie să obţină folosinţa unui teren pentru forarea unei sonde, ori pentru construirea unei facilităţi de producţie, nu vor putea respecta acordurile de concesiune pe care le-au semnat cu Guvernul.

În acest moment, Legea Petrolului oferă titularilor de acord petrolier drept de folosinţă pentru terenurile incluse în perimetrul petrolier aferent acordului.

Titularul acordului petrolier negociază cu proprietarul terenului respectiv şi el poate poate fie cumpăra, fie închiria terenul respectiv pentru o perioadă mai lungă, proprietarul terenului având posibilitatea de a negocia şi primi preţul pe care îl consideră corect.

Legea adoptată va schimba complet modul în care acest drept este exercitat şi va priva proprietarul terenurilor de dreptul său constitutional de a dispune cum doreşte de proprietatea sa şi de posibilele beneficii financiare.

”Atragem atenţia asupra faptului că nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfăşoară activităţi agricole şi doreşte să investească în teren agricol se află în aceeaşi situaţie”, se menţionează în comunicatul ROPEPCA.

Mai mult decât atât, legea adoptată impune aceleaşi restricţii şi pentru persoanele fizice, români sau străini, cu domiciuliul sau reşedinţa în România de cel puţin 5 ani, care doresc să întreprindă activităţi agricole, cu excepţia tinerilor fermieri ori a celor care au domiciliul în comuna în care vor să cumpere terenul.

Potrivit ROPEPCA, românii nu vor putea cumpăra un teren agricol decât dacă lucrează de 5 ani în agricultură la momentul în care doresc să cumpere acel teren.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
terenuri agricole,
drepturi,
gaze
Cum a ajuns o companie din Bistriţa să valoreze 70 de milioane de euro şi să atragă atenţia unor companii gigant precum Tesla şi Volkswagen Cum a ajuns o companie din Bistriţa să valoreze 70 de milioane de euro şi  să atragă atenţia unor companii gigant precum Tesla şi Volkswagen

Chiar dacă investiţiile noi în producţie au devenit un soi de rara avis a industriei locale, schimbările din domeniu nu înseamnă doar închideri de fabrici, ci şi intrarea pe cele mai noi nişe ale industriei globale.

vezi continuarea
ZF.ro
Cum arată imprimanta viitorului Cum arată imprimanta viitorului
Mediafax
Donald Trump susţine că 99% din cazurile de coronavirus sunt „total inofensive” Donald Trump susţine că 99% din cazurile de coronavirus sunt „total inofensive”
Minunea japoneză. Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Teodorovici suspectează înţelegeri ascunse cu PNL pentru organizarea online a Congresului PSD Teodorovici suspectează înţelegeri ascunse cu PNL pentru organizarea online a Congresului PSD
Veste bună pentru românii care vor să se întoarcă în ţară: Nu mai au obligativitatea de a se mai izola
MonitorulSiguranteiCetateanului
Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a) Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a)
COMENTARIU Marius Oprea: România, o ţară săracă? Fraierii sînt săraci. Şmecherii prosperă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.