Compania-gigant care de peste 140 de ani se ocupă cu extracţia de petrol şi gaze anunţă că se apropie finalul. Care spune că este viitorul afacerii

Postat la 10 februarie 2021 7901 afişări

Compania-gigant care de peste 140 de ani se ocupă cu extracţia de petrol şi gaze anunţă că se apropie finalul. Care spune că este viitorul afacerii

Chevron, un gigant cu o istorie de 141 de ani, a construit un imperiu al combustibililor fosili de 170 de miliarde de dolari, fapt care i-a făcut numele sinonim cu industria petrolului şi a gazului. Dar criza climatică globală obligă companiile petroliere mari şi mici să îşi regândească modelele de business.

CEO-ul Chevron, Michael Wirth, recunoaşte că compania sa ar putea arăta diferit în 2040. „Petrolul şi gazele vor fi în continuare o parte foarte mare (a activităţii noastre – n. red.). Va fi cea mai mare parte? Timpul ne va spune", a spus Wirth pentru CNN Business. Şeful Chevron a indicat în mod special extinderi în alternative mai sustenabile, cum ar fi hidrogenul verde, gazul natural regenerabil şi captarea şi stocarea carbonului.

În faţa presiunii politice şi a acţionarilor, jucători ca BP (BP), Shell (RDSA) şi alte companii majore din Europa au anunţat planuri de retragere treptată din combustibilii fosili, reducerea emisiilor şi adoptarea energiei verzi, regenerabile.

În ultimii ani, Chevron s-a adaptat peisajului energetic în schimbare prin extinderea în zone noi, inclusiv în cea a şistului şi gazului natural lichefiat (GNL), două dintre cele mai profitabile surse de venit ale companiei. Wirth subliniază însă că Chevron nu îşi ia rămas bun de la petrol şi gaze. „Nu vor dispărea nici peste 20 de ani. Va fi în continuare foarte importante". Totuşi, în următoarele două decenii, Wirth a spus că businessul îşi poate folosi abilităţile tehnice şi puterea financiară pentru a aborda probleme mai mari şi pentru a investi în sisteme energetice mai complexe. Privind în viitor, Wirth a spus că Chevron intenţionează să se concentreze pe trei domenii cheie: captarea şi stocarea carbonului, hidrogenul şi gazul natural regenerabil.

Tehnologiile actuale de stocare a carbonului sunt însă foarte scumpe şi este nevoie de mult mai multe investiţii pentru a muta traiectoria. Acesta este unul dintre motivele pentru care cheltuielile globale pentru captarea şi stocarea carbonului au crescut cu 212% în 2020, scrie CNN

Companiile energetice investesc bani şi în hidrogen fără carbon, cunoscut sub numele de hidrogen verde, în speranţa că în cele din urmă poate alimenta fabrici, maşini şi chiar avioane. „În prezent este scump şi nu neapărat economic", a spus Wirth. „Dar există motive să credem că, prin investiţii suplimentare în tehnologie şi structuri de costuri, putem face acest lucru mult mai competitiv".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
chevron,
gaze,
business

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.