Compania care face ceasuri inteligente şi care te scuteşte de un drum la medic. Acum cu o simplă aplicaţie poţi să faci chiar şi un control la inimă

Postat la 14 septembrie 2020 351 afişări

Compania care face ceasuri inteligente şi care te scuteşte  de un drum la medic. Acum cu o simplă aplicaţie poţi să faci chiar şi un control la inimă

Compania americană Fitbit (NYSE:FIT) anunţă că a fost aprobată folosirea aplicaţiei sale Fitbit EKG în Statele Unite şi Europa, prin autorizaţia 510(k) din partea FDA (Food and Drug Administration), şi marca Uniunii Europene, Conformité Européenne (CE), potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii companiei.

Odată cu aprobările primite în Statele Unite şi Uniunea Europeană, aplicaţia Fitbit EKG poate ajuta la prevenirea complicaţiilor grave precum accidentul vascular cerebral, permiţându-le utilizatorilor să detecteze variaţii ale ritmului cardiac, direct de pe dispozitivul lor.

Electrocardiograma (EKG sau ECG) analizează variaţiile ritmului cardiac pentru a detecta fibrilaţia atrială (FibA), boală ce afectează mai mult de 33,5 milioane de oameni din întreaga lume[1]. Utilizatorii români ce deţin ceasul inteligent Fitbit Sense vor putea folosi aplicaţia Fitbit EKG începând cu luna octombrie a acestui an. De asemenea, funcţia EKG mai este disponibilă şi în ţările: Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Austria, Luxemburg, Olanda, Suedie, Elveţia, Cehia, Polonia, Belgia, Portugalia, Irlanda, Italia, Spania, Franţa, Hong Kong şi India.

Bolile de inimă continuă să fie principala cauză a decesului la nivel mondial, în ciuda faptului că acestea pot fi uşor prevenite. Fibrilaţia atrială (FibA), adică un ritm cardiac neregulat care creşte riscul complicaţiilor grave precum accidentul vascular cerebral, poate fi deosebit de greu de detectat, deoarece unele episoade ale bolii nu prezintă niciun simptom. Unele studii arată că până la 25% dintre cei ce suferă de fibrilaţie atrială află de prezenţa bolii doar în momentul în care au un accident vascular cerebral.

„Pentru Fitbit a fost întotdeauna o prioritate să ajute oamenii din întreaga lume să înţeleagă şi monitorizeze mai bine sănătatea cardiacă. Noua aplicaţie EKG este concepută pentru utilizatorii care doresc să evalueze ritmul cardiac constant, putând ulterior să interpreteze datele colectate de aplicaţie alături de medicul lor“, menţionează Eric Friedman, Co-Fondator şi CTO Fitbit. „Detectarea timpurie a FibA este foarte importantă. Sunt extrem de fericit pentru că aceste inovaţii în tehnologia dispozitivelor purtabile sunt acum disponibile global, ajutând utilizatorii din întreaga lume să prevină boli mai grave şi să salveze vieţi.“

Ca parte a procesului de aprobare a aplicaţiei EKG de către agenţiile de reglementare, Fitbit a efectuat un amplu studiu clinic în mai multe regiuni din Statele Unite. Studiul a evaluat capacitatea algoritmului Fitbit de a distinge fibriliaţia atrială (FibA) de ritmul sinusal normal şi de a genera o electrocardiogramă ce oferă înregistrarea ritmului cardiac electric. Măsurătorile înregistrate în timpul studiului au depăşit metricii stabiliţi iniţial. Astfel, aplicaţia Fitbit EKG a detectat până la 98,7% din cazurile FibA (sensibilitate) şi a identificat în procent 100% corect participanţii cu un ritm sinusal normal (specificitate).

Noua aplicaţie EKG de pe ceasul inteligent Fitbit Sense analizează ritmul cardiac pentru detectarea fibrilaţiei atriale (FibA). Electrocardiograma cercetează dacă ritmul cardiac la nivelul atriilor şi ventriculilor este constant, iar utilizatorii îşi pot verifica ritmul cardiac ori de câte ori doresc, inclusiv atunci când observă simptome cardiace neobişnuite.

„Între programări, medicii nu ştiu exact cum se simt pacienţii lor în viaţa de zi de zi. Am fost de la început un adept al dispozitivelor purtabile şi am crezut în potenţialul acestora de a ajuta personalul medical să rămână cât mai bine informat, doctorii având astfel posibilitatea de a oferi sfaturi medicale personalizate pe baza unor informaţii precise”, a declarat dr. Venkatesh Raman, medic cardiolog în cadrul Spitalului MedStar Georgetown şi unul dintre cercetătorii ce au participat în cadrul studiului clinic din Statele Unite privind aplicaţia Fitbit EKG. „Având în vedere impactul pe care FibA îl are asupra indivizilor şi asupra familiilor din întreaga lume, sunt foarte entuziasmat de potenţialul pe care această aplicaţie îl are. Ceasul Fitbit Sense poate ajuta oamenii să detecteze posibile semne de FibA, o anomalie clinică importantă, chiar şi după ce aceştia părăsesc cabinetul medicului.”

Fitbit Sense este primul dispozitiv al companiei compatibil cu o aplicaţie EKG care le permite utilizatorilor să verifice dacă prezintă o neregularitate a ritmului cardiac, detectând fibriliaţia atrială (FibA). Pentru a citi ritmul cardiac, utilizatorii trebuie să stea nemişcaţi timp de 30 de secunde şi să ţină degetele pe inelul din oţel inoxidabil al ceasului Fitbit Sense. Analiza poate fi descărcată şi ulterior trimisă unui medic. De asemenea, Fitbit Sense este primul ceas din lume cu senzor EDA, ce măsoară răspunsul activităţii electrodermale pentru a gestiona nivelul de stres. Totodată, vine cu un senzor ce măsoară temperatura de la nivelul pielii[5], şi are o autonomie a bateriei de peste 6 zile între încărcări[6].

Noua aplicaţie EKG face parte din strategie pe care Fitbit o are asupra inovaţiei în domeniul sănătăţii. Acest lucru se întâmplă firesc după ce, în anul 2014, tot Fitbit a fost pionier în acest domeniu, oferindu-le oamenilor prima metodă de măsurare a ritmului cardiac 24/7 direct de la încheietura mâinii. Tehnologia PusePulse, lansată acum şase ani, foloseşte pletismografia (photoplethysmography sau PPG) pentru a monitoriza micile fluctuaţii ale sângelului de la încheietura mâinii, pe care le identifică cu bătăile inimii.

Atât tehnologia de evaluare a ritmului cardiac pe termen lung (PPG), cât şi cea imediată de tip EKG joacă roluri foarte importante, iar Fitbit îşi propune să le ofere utilizatorilor săi ambele opţiuni pe care le pot folosi în funcţie de nevoile lor. Evaluarea pe termen lung a ritmului cardiac (PPG) oferă utilizatorilor Fitbit posibilitatea de a descoperi în timp fibriliaţia atrială asimptomatică, boală ce altfel ar putea rămâne nedetectată. Iar noua aplicaţie Fitbit EKG îi ajută pe cei care doresc să verifice singuri, în orice moment, dacă cumva suferă de FibA şi să realizeze o electrocardiogramă pe care să o analizeze împreună cu medicul lor.

În mai 2020, a fost lansat studiul Fitbit Heart cu rolul de a valida utilizarea tehnologiei PPG pentru identificarea episoadelor de ritm cardiac neregulat ce sugerează o posibilă fibrilaţie atrială (FibA). În puţin peste patru luni, peste 400.000 de utilizatori s-au înregistrat pentru a participa în cadrul cercetării[7]. Pentru moment, studiul este disponibil doar în Statele Unite pentru utilizatorii de peste 22 de ani. Rezultatele studiului vor fi folosite pentru a obţine aprobările la nivel global ale funcţionalităţii Fitbit de a evalua neregularităţi ale ritmului cardiac.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
controlul,
aplicatie,
companie,
inima,
medic,
ceasuri,
drum

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.