Compania aeriană poloneză LOT cere să fie declarată victimă a unei infracţiuni în cazul 737 MAX

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 octombrie 2022 66 afişări

Compania aeriană naţională poloneză LOT a cerut unui judecător american să o declare victimă a unei infracţiuni în cazul avionului Boeing 737 MAX, o măsură care ar putea face compania eligibilă pentru compensaţii semnificative, scrie Reuters.

Compania aeriană poloneză LOT cere să fie declarată victimă a unei infracţiuni în cazul 737 MAX

Judecătorul districtual american Reed O'Connor din Texas a decis săptămâna trecută că persoanele decedate în două accidente de Boeing 737 MAX sunt, din punct de vedere legal, "victime ale infracţiunilor". El va stabili ce căi de atac ar trebui să fie impuse.

LOT a susţinut că ar trebui să aibă aceleaşi drepturi în acest caz ca şi familiile victimelor. LOT a declarat că a înregistrat pagube de cel puţin 250 de milioane de dolari legate de cele 14 aeronave 737 MAX pe care le deţinea şi le închiria la momentul eşecului.

Avioanele 737 MAX de la Boeing au fost consemnate la sol la nivel mondial în martie 2019 pentru 20 de luni, după ce două accidente fatale în Indonezia şi Etiopia au ucis 346 de persoane.

Departamentul de Justiţie a ajuns în 2021 la un acord de amânare a urmăririi penale cu Boeing în legătură cu o acuzaţie de conspiraţie de fraudă legată de proiectarea defectuoasă a avionului. Acordul a inclus o amendă de 243,6 milioane de dolari, compensaţii pentru companiile aeriene de 1,77 miliarde de dolari şi un fond de 500 de milioane de dolari pentru victimele accidentelor.

În decembrie, unele rude ale victimelor au susţinut că Departamentul de Justiţie le-a încălcat drepturile atunci când a încheiat acest acord cu Boeing şi i-au cerut lui O'Connor să anuleze imunitatea Boeing faţă de urmărirea penală.

LOT a cerut, de asemenea, instanţei să ceară ca acordul de amânare a urmăririi penale încheiat de Justiţie cu Boeing să fie redeschis pentru "a creşte suma pe care Boeing trebuie să o plătească clienţilor săi".

Boeing nu a comentat imediat.

LOT a cerut anterior despăgubiri de la Boeing, dar Boeing a refuzat. LOT a dat în judecată Boeing la sfârşitul anului 2021, iar cazul este în curs de soluţionare. LOT a declarat că fondurile pentru compensaţii pentru companiile aeriene nu au fost disponibile pentru firmele străine.

Accidentele au costat Boeing mai mult de 20 de miliarde de dolari şi au generat reforme în ceea ce priveşte certificarea avioanelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aerian,
companii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.