Comisia Europeană salută adoptarea unei măsuri care prevede scutirea de TVA la achiziţia de vaccinuri anti-Covid

Autor: Cosmin Pirv Postat la 07 decembrie 2020 23 afişări

Comisia Europeană a salutat adoptarea unor noi măsuri care vor permite statelor membre să scutească spitalele, medicii şi persoanele fizice din UE de TVA la achiziţia de vaccinuri anti-Covid şi de kituri de testare pentru depistarea coronavirusului.

Comisia Europeană salută adoptarea unei măsuri care prevede scutirea de TVA la achiziţia de vaccinuri anti-Covid

Potrivit unui comunicat al CE, noile norme, adoptate în unanimitate de toate statele membre şi bazate pe o propunere a Comisiei din 28 octombrie, sunt menite să ofere un acces mai bun şi mai ieftin la instrumentele necesare pentru prevenirea, depistarea şi tratarea coronavirusului.

„Acordul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că vaccinurile împotriva coronavirusului pot fi achiziţionate fără TVA în întreaga UE. Îi felicit pe toţi cei implicaţi pentru adoptarea extrem de rapidă a noilor norme, care vor contribui la ieftinirea atât a vaccinurilor, cât şi a kiturilor de testare. Introducerea cu succes a acestor vaccinuri este esenţială pentru ca Europa să depăşească această pandemie: aceasta va fi prioritatea numărul unu pentru lunile următoare”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.

Măsurile vor permite ţărilor UE să instituie o scutire temporară de TVA pentru vaccinurile şi kiturile de testare vândute spitalelor, medicilor şi persoanelor fizice, precum şi pentru serviciile conexe.

În prezent, statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru vânzările de vaccinuri, dar nu pot aplica o cotă zero, în timp ce kiturile de testare nu pot beneficia de cote reduse. În temeiul directivei modificate, statele membre vor putea aplica fie cote reduse, fie cote zero, atât pentru vaccinuri, cât şi pentru kiturile de testare, dacă doresc acest lucru.

„Pandemia de coronavirus a solicitat un răspuns extraordinar din partea autorităţilor în toate domeniile de politică. În prezent, Comisia îşi intensifică eforturile de pregătire pentru introducerea de noi vaccinuri în UE, în special în urma recentelor anunţuri inovatoare ale actorilor din sectorul farmaceutic la nivel mondial”, se mai arată în comunicatul CE.

Conform acestuia, normele se vor aplica din ziua următoare datei publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi vor rămâne în vigoare până la sfârşitul anului 2022 sau până când se ajunge la un acord cu privire la propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la cotele de TVA, în cazul în care acordul survine mai devreme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisia europeană,
scutire tva,
vaccinuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.