Comisia Europeană lansează un infringement împotriva României în domeniul eficienţei energetice

Autor: Catalina Mihai Postat la 29 aprilie 2015 109 afişări

Comisia Europeană a lansat, miercuri, procedura de infringement (aviz motivat) împotriva României, Austriei, Croaţiei, Irlandei şi Letoniei, întrucât aceste ţări nu au asigurat transpunerea integrală a Directivei privind eficienţa energetică.

"Comisia Europeană a solicitat Austriei, Croaţiei, Irlandei, Letoniei şi României să asigure transpunerea integrală a Directivei privind eficienţa energetică. În temeiul directivei respective, statele membre trebuie să realizeze economii de energie în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020. Ele trebuie să facă acest lucru utilizând sisteme de obligaţii în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi/sau alte măsuri de politică specifice pentru a promova îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodării, în industrie şi în sectorul transporturilor. În cadrul sistemelor de obligaţii în ceea ce priveşte eficienţa energetică, întreprinderile trebuie să ia măsuri menite să asigure economii de energie la nivelul consumatorului final, de exemplu prin consiliere privind instalarea unei izolări termice mai bune sau prin oferirea de subvenţii pentru înlocuirea ferestrelor vechi, cu pierderi mari de energie. Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 5 iunie 2014. Astăzi, Comisia a trimis avize motivate către aceste cinci state membre prin care solicită transpunerea integrală a directivei în legislaţia naţională", se arată în comunicatul Executivului european.

CE precizează că, în cazul în care cele cinci state nu îndeplinesc această obligaţie legală în termen de două luni, ar putea lua decizia de a le trimite în faţa Curţii de Justiţie a UE şi de a solicita sancţiuni financiare.

În cursul celui de al doilea semestru din 2014, Comisia a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru netranspunerea Directivei privind eficienţa energetică împotriva a 27 de state membre ale UE (toate statele membre, cu excepţia Maltei). În noiembrie 2014, Comisia a trimis un aviz motivat Bulgariei şi Ungariei. În februarie 2015, au fost trimise avize motivate Greciei şi Portugaliei. În martie 2015, Comisia a decis să trimită Ungaria în faţa CJUE pentru sancţiuni financiare, deoarece nu a fost adoptată nicio măsură de transpunere.

"Comisia continuă să monitorizeze punerea în aplicare a directivei şi să abordeze orice deficienţe în următoarele cicluri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor", se mai arată în comunicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CE,
ROMÂNIA,
DIRECTIVĂ
/actualitate/comisia-europeana-lanseaza-un-infringement-impotriva-romaniei-in-domeniul-eficientei-energetice-14176362
14176362
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.