Colegii toxici care-ţi fac viaţa un calvar

Postat la 16 mai 2016 477 afişări

Americanii le spun “bullies” (la singular “bully”). Îi întâlneşti peste tot, din primii ani de şcoală până în ultimii ani de carieră. Sunt acei colegi, mulţi aflaţi în poziţii de conducere, care, prin comportamentul lor, afectează moralul, eficienţa, chiar şi sănătatea celorlalţi. Sunt agresivi, egoişti, omniscienţi, aroganţi. Pentru companii, prezenţa acestor bullies înseamnă productivitate scăzută, costuri mai mari, profit mai mic, imagine negativă.

Colegii toxici care-ţi fac viaţa un calvar

 La şedinţa de dimineaţă, Ionescu de la Finanţe îi întrerupe constant pe ceilalţi. Îşi bate joc de ideile lor, pentru că “el ştie întotdeauna mai bine”, chiar dacă se discută despre cu totul altceva decât despre finanţele companiei. Popescu de la Marketing ţipă toată ziua la subalterni, cu pauze scurte, cât să perie de scame costumul şefului cel mare. Georgeasca de la HR ştie tot despre toată lumea, iar unde lipseşte informaţia, debordează imaginaţia.

Deşi par firi diferite, Ionescu, Popescu şi Georgeasca au ceva în comun: toţi fac parte din categoria bullies, acei colegi toxici care ne fac viaţa un calvar. “Bullies la locul de muncă au existat dintotdeauna, dar abia recent specialiştii au înţeles cât de mult rău pot provoca aceşti oameni companiilor.

Există studii care arată că aceste persoane sunt responsabile, în mare măsură, de scăderea productivităţii, de creşterea absenteismului şi, implicit, de micşorarea cifrei de afaceri”, spune Laura Voica, specialist în resurse umane în cadrul companiei de profil HPDI.

Mai precis, specialiştii sunt de comun acord că prezenţa colegilor toxici în organizaţii poate duce la reducerea eficienţei, scăderea moralului şi loialităţii angajaţilor, creşterea costurilor datorate recrutării şi reconversiei profesionale, efecte negative asupra imaginii organizaţiei sau costuri indirecte generate de timpul suplimentar petrecut de oamenii din companie (în general departamentul HR) pentru a rezolva situaţiile conflictuale.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
colegi,
toxic,
viata,
costuri,
crestere,
scadere,
companii,
imagine
/actualitate/colegii-toxici-care-ti-fac-viata-un-calvar-15330441
15330441
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.