Cod galben: vom avea canicula pana la sfarsitul saptamanii

Postat la 13 iulie 2011 10 afişări

Administratia Nationala de Meteorologie a emis cod galben de canicula, avertizand ca pana la sfarsitul saptamanii, in toata tara va fi o vreme caniculara, cu disconfort termic deosebit pentru locuitorii zonelor afectate.

Joi, vineri, sambata si duminica, vremea va fi caniculara, iar indicele de confort termic se va situa peste pragul critic de 80. Pe arii extinse temperatura maxima a aerului va depasi 35 de grade, iar in Campia de Vest si in Lunca Dunarii se vor atinge izolat valori de 37-39 de grade.

Administratia Nationala de Meteorologie precizeaza ca atentionarea de canicula emisa miercuri va fi actualizata in cursul zilei de vineri.

Conform ANM, indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa pentru a determina temperatura aparenta resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Pragul critic al indicelui este de 80, iar acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cod-galben-vom-avea-canicula-pana-la-sfarsitul-saptamanii-8493617
8493617
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.