CNA ajută Realitatea Plus să emită legal, după aproape 2 luni în care postul a funcţionat provizoriu

Autor: Madalina Cerban Postat la 10 martie 2015 40 afişări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în majoritatea sa, a ajutat televiziunea de ştiri Realitatea Plus, deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, să intre în legalitate, după ce, aproape două luni, acest post a funcţionat în mod provizoriu, pe o grilă neaprobată de Consiliu.

CNA a reanalizat, în şedinţa de marţi, o solicitare a societăţii Geopol International - ai cărei asociaţi sunt Strategies-Research-Investments SRL - 99% (în această societate Cozmin Guşă deţine 50%, iar Maricel Păcuraru - 50%) şi Alexandra-Beatrice Păcuraru -1% - de acordare a deciziei de autorizare audiovizuală pentru televiziunea de ştiri Realitatea Plus.

A fost pentru a patra oară când CNA a luat în discuţie acest subiect, după ce, pe 16 ianuarie 2015, Realitatea Plus a fost lansată pe satelit. La momentul respectiv, conţinutul Realitatea Plus era diferit de cel difuzat de Realitatea TV, însă siglele celor două erau asemănătoare, după cum au declarat, pe 17 ianuarie, pentru MEDIAFAX surse din industria de telecomunicaţii. Potrivit legislaţiei audiovizualului, era neapărat necesar ca televiziunea Realitatea Plus să înceapă să emită în această perioadă, în caz contrar, licenţa sa ar fi fost retrasă de CNA. Legea audiovizualului prevede că licenţa analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condiţiile stabilite prin licenţă, în termen de 12 luni de la obţinerea licenţei audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni, în situaţii justificate.

Realitatea Plus - care are un acţionariat asemănător cel cu al televiziunii de ştiri Realitatea TV - a primit licenţă audiovizuală de la CNA pe 17 ianuarie 2013. Potrivit proiectului prezentat în respectiva şedinţă a CNA, televiziunea de ştiri Realitatea Plus urma să emită în România, Republica Moldova şi în ţări din Balcanii de Vest, în urma unei investiţii de 13 milioane de euro.

Însă, în şedinţa CNA din 17 februarie 2015, când Consiliul a luat în discuţie pentru prima dată solicitarea Geopol International de acordare a deciziei de autorizare audiovizuală pentru Realitatea Plus, Consiliul a constatat că această televiziune funcţiona în mod provizoriu, cu o structură de programe neaprobată de CNA şi diferită de cea aprobată de Consiliu la licenţierea acestei televiziuni, în 2013.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa din 17 februarie a CNA, pentru ca Realitatea Plus să poată să emită era necesară autorizarea televiziunii de către Consiliu, fapt care implică inclusiv autorizarea studioului televiziunii. Însă, solicitarea de autorizare a Realitatea Plus a fost depusă la CNA (de Realitatea Media SA şi nu de titularul de licenţă, care este Geopol International, n.r.) pe 13 ianuarie, în condiţiile în care licenţa expira pe 17 ianuarie. De asemenea, potrivit prevederilor legislaţiei audiovizualului, solicitarea trebuia depusă la CNA cu 15 zile înainte de începere a emisiei.

În acest context, Realitatea Plus a făcut la CNA o notificare de "funcţionare provizorie", iar televiziunea a început să funcţioneze în mod provizoriu pe o grilă care nu este cea aprobată de Consiliu.

Reprezentanţii departamentului de specialitate al CNA au efectuat la sediul declarat al Realitatea Plus şi un control, în urma căruia au constatat toate aceste deficienţe, după cum s-a spus în şedinţa CNA din 17 februarie.

În urma mai multor întâlniri între reprezentanţii Geopol International şi membrii Consiliului, care s-au desfăşurat în timpul şedinţelor CNA din 19 februarie şi 3 martie, reprezentanţii Realitatea Plus au completat documentaţia depusă la CNA şi au modificat grila de programe a televiziunii, intenţia lor fiind aceea ca structura de programe să fie apropiată de cea care fusese aprobată de Consiliu în anul 2013, la acordarea licenţei.

La şedinţa CNA de marţi, în faţa Consiliului a fost prezentă o delegaţie din partea Realitatea Plus. Aceasta a fost formată din Edward Pastia, care a spus în şedinţa CNA că este reprezentant al Geopol, deşi, potrivit relatărilor din presă, el ocupă şi funcţia de director executiv al Realitatea TV. Alături de acesta s-au aflat la CNA Bianca Oanea, redactor-şef al Realitatea TV, şi Alin Alexandrescu, director tehnic.

Edward Pastia a susţinut în faţa CNA că grila de programe a Realitatea Plus nu face parte din decizia de autorizare a televiziunii, potrivit legislaţiei în vigoare.

Pastia a mai spus că Realitatea Plus a respectat "în mare" structura de programe aprobată de CNA la acordarea licenţei acestei televiziuni. "Neavând decizia de autorizare (a Realitatea Plus, n.r.), noi nu putem să respectăm în detaliu (structura de programe aprobată de CNA, n.r.), mă refer la publicitate, la alte contracte comerciale (...) Potrivit legislaţiei, întâi se dă decizia de autorizare (...) Aşteptăm asta, apoi putem discuta conţinutul grilei. Noi nu avem în cap să facem altceva decât ne-am propus", a mai spus Edward Pastia.

Răspunzând unor întrebări adresate de membrul CNA Monica Gubernat referitoare la litigiul care ar viza marca "Realitatea Plus" - litigiu despre care este menţionat într-o adresă transmisă Consiliului în august 2013, când a fost depus la Consiliu şi un dosar de autorizare a televiziunii, diferit de cel depus în prezent -, Edward Pastia a spus că nu înţelege relevanţa acestor chestionări.

"Dacă am venit cu un nou dosar înseamnă că totul este în regulă. Din câte ştiu, litigiile privind marca sunt rezolvate (...) Din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă, nici juridică, nici de altă natură", a spus Pastia.

Însă membrul CNA Valentin Jucan a susţinut că, în timpul şedinţei, Monica Gubernat "scoate din pălărie un iepuraş", numai ca să-i ţină în şah pe cei de la Realitatea Plus.

Pe de altă parte, membrul CNA Radu Călin Cristea l-a întrebat pe Edward Pastia dacă sunt adevărate informaţiile vehiculate în zona media, conform cărora, în cazul intrării în faliment a Realitatea TV, operaţiunile acesteia ar urma să se mute pe Realitatea Plus.

"Realitatea Plus ar fi un spaţiu de deversare a părţii bune a Realităţii TV, care în varianta ei - cu dificultăţi financiare - ar rămâne zbătându-se în insolvenţă şi apoi în faliment", a spus Radu Călin Cristea.

Însă, Edward Pastia a spus că aceste zvonuri nu fac obiectul deciziei de autorizare a Realitatea Plus. "Ce înseamnă partea bună din Realitatea, la mine vă referiţi? Nu face obiectul deciziei de autorizare niciun zvon (...) Nu lucrez cu zvonuri (...) Nu pot să comentez aşa ceva", a spus Pastia.

Însă Monica Gubernat a atras atenţia că, în prezent, Realitatea Plus se află în situaţia încălcării articolului 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, care prevede că "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condiţiile stabilite prin licenţă, în termen de 12 luni de la obţinerea licenţei audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni în situaţii justificate".

"În doi ani trebuia să intre în emisie în condiţiile stabilite de licenţă. Dânşii au intrat?", a întrebat Monica Gubernat, moment în care reprezentanţii departamentelor de specialitate ale CNA au susţinut că Realitatea Plus nu a intrat în emisie, ci a început să funcţioneze provizoriu.

Însă membrul CNA Gabriel Tufeanu, cel care conduce şedinţa de marţi a Consiliului, ca preşedinte, a spus că difuzarea poate să înceapă numai după ce o televiziune primeşte decizia de autorizare de la CNA.

Pe de altă parte, un reprezentant al CNA, care a efectuat un control la sediul din Floreasca, unde este studioul Realitatea Plus şi cel al The Money Channel (o altă televiziune deţinută de Realitatea Media SA, n.r.), şi la sediul Willbrook, unde funcţionează Realitatea TV, a prezentat situaţia constatată: "Ne-am deplasat la două sedii, în Floreasca, unde funcţionează The Money Channel, şi la Willbrook, unde funcţionează Realitatea TV (...) În Floreasca era un studio cu 52 de metri pătraţi, în această suprafaţă mai era un studio pe care şi astăzi îl împart (cei de la Realitatea Plus, n.r.) cu The Money Channel (...) La Willbrook este un alt spaţiu, în care le este realizat programul celor de la Realitatea Plus".

Astfel, Monica Gubernat a spus că în acest caz se încalcă legislaţia audiovizualului, întrucât licenţa Realitatea Plus este "operată de un alt radiodifuzor (Realitatea Media SA, n.r.)", fapt care impune CNA retragerea licenţei Realitatea Plus.

Valentin Jucan a contrazis-o însă pe Monica Gubernat, precizând că nu scrie nicăieri în legislaţia audiovizualului că o televiziune nu poate să opereze un studio comun cu o altă televiziune.

Membrul CNA Lorand Turos a spus că este clar că Realitatea Plus nu îşi poate respecta proiectul iniţial, din 2013, când a obţinut licenţa de la CNA.

"Într-un studio de 52 de metri pătraţi practic nu poate funcţiona o televiziune cum este Realitatea Plus, în condiţii normale. Clar se vede că nu este o entitate de sine stătătoare, ci e un mix între Realitatea TV şi The Money Channel şi totuşi legea nu scrie care este minimum de spaţiu unde trebuie să funcţioneze. Pe noi trebuie să ne intereseze produsul final, cum se produce e o altă poveste (...) Nu cred că a fost în istoria CNA să se verifice toate microfoanele şi aparatura unui radiodifuzor (...) Noi, Consiliul, suntem puşi într-o situaţie foarte foarte dificilă, pentru că acum doi ani am votat şi eu pentru acordarea acestei licenţe. Atunci era vorba de o licenţă de satelit, o televiziune regională, care va fi un pionier în zonă, va difuza în mai multe ţări, ceva foarte serios am văzut ca proiect. În doi ani de zile nu s-a întâmplat absolut nimic. Acest proiect de mare anvergură nu a existat şi, cu câteva zile înaintea expirării ultimului termen, se vine cu o cerere de autorizare şi cu o notificare şi cumva să facem să pornim acest post (...) În aceste condiţii, eu chiar nu cred că ei îşi pot îndeplini misiunea pe care şi-au asumat-o acum doi ani. Era vorba de un post de ştiri, regional, foarte serios. În patru zile, pe 52 de metri pătraţi, chiar nu ştiu cum se poate face acest lucru", a spus Lorand Turos.

La rândul său, Valentin Jucan a spus că şi mediul audiovizual s-a schimbat în cei doi ani care au trecut de la momentul în care Realitatea Plus a obţinut licenţa.

"Da, se pare că proiectul prezentat acum doi ani de zile nu mai este cel prezentat acum, dar nici spaţiul audiovizual nu mai e acelaşi, nici companiile nu mai sunt aceleaşi (...) Dar haideţi să le dăm o şansă", a spus Valentin Jucan.

"Şansa ar însemna pentru dânşii o nouă licenţă, conform realităţilor pe care le trăiesc. E evident că vechea licenţă nu o pot opera", a spus, însă, Monica Gubernat, moment în care Jucan a acuzat-o că doreşte să scape de acest proiect al Realitatea Plus.

După alte numeroase discuţii în contradictoriu, CNA a decis să acorde decizia de autorizare Realitatea Plus, ceea ce implică faptul că de acum înainte această televiziune de ştiri intră în legalitate.

Decizia a fost adoptată cu numărul minim necesar de voturi "pentru" - exprimate de Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, Monica Gubernat şi Gabriel Tufeanu au votat "împotriva" acordării acestei decizii de autorizare, fapt care ar fi presupus închiderea emisiei Realitatea Plus.

Gabriel Tufeanu a spus, printre altele, că Realitatea Plus a început să emită în mod nelegal, întrucât nu obţinuse decizia de autorizare de la CNA la data începerii difuzării de programe, în luna ianuarie. În acest sens, Tufeanu a invocat articolul 58, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală".

La rândul său, Laura Georgescu a spus că, în conformitate cu articolul 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, licenţa Realitatea Plus putea fi retrasă încă din 2013.

"Eu consider că nu numai că nu trebuia autorizat (Realitatea Plus, n.r.), dar cred că, în conformitate cu articolul 57, alineatul 1, litera a, această licenţă trebuia retrasă pentru că, în doi ani de zile, nu au început emisia conform condiţiilor din licenţă (...)", a spus si Monica Gubernat. "În iunie 2013, au depus dosar de autorizare complet, pe care, în august 2013, l-au întrerupt, cerând aplicarea articolului 57, alineatul 1, litera a (...) La împlinirea unui an de zile, dacă ar fi existat informări prezentate Consiliului, ar fi trebuit retrasă licenţa", a spus, la randul sau, Laura Georgescu.

Valentin Jucan şi Lorand Turos au întrebat de ce au aflat abia în acel moment despre acest lucru. "Ni se sugerează că, de fapt, dinspre personalul tehnic (al CNA, n.r.) vine aşa o urmă de ascunziş, că nu ne-au spus, că puteam să retragem licenţa acum un an", a spus Jucan.

Laura Georgescu a spus că a aflat abia miercuri, la ora 16.00, de existenţa acestui dosar de autorizare din 2013 şi că chiar reprezentanţii Realitatea Plus au oprit la momentul respectiv procedura de autorizare. "Dosarul acesta a rămas fără niciun fel de răspuns, ceea ce trebuia să se întâmple", a mai spus Georgescu.

La rândul său, membrul CNA Lorand Turos a spus că nu poate să lucreze într-un astfel de Consiliu.

La solicitarea membrilor CNA, Răzvan Frînculescu, şeful Biroului Licenţe-Autorizări din Consiliu, a spus că "procedura a fost perfect legală", iar Laura Georgescu ar fi cunoscut situaţia privind dosarul din 2013, iar, miercuri, aceasta ar fi cerut documentaţia în acest caz. Frînculescu a mai spus că cei de la Realitatea Plus "au avut intenţie de autorizare, pe care nu au finalizat-o" şi acest lucru nu s-a discutat în vreo şedinţă a CNA. Consiliul a discutat în schimb solicitările de prelungire a valabilităţii licenţei cu două termene de şase luni, fapt care este de asemenea perfect legal.

Ulterior, membrii CNA au intrat în pauză, având în vedere că Lorand Turos ieşise din sala de şedinţe şi nu mai exista cvorumul necesar desfăşurării şedinţei. Pentru ca o şedinţă să se desfăşoare este necesară prezenţa a minimum opt din cei 11 membri ai CNA.

Acţionarii Realitatea Plus, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru (aflat în prezent în arest, după ce în noiembrie 2014 a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro), sunt, prin intermediul societăţii Strategies-Research-Investments SRL, şi acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV şi televiziunea de business The Money Channel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNA,
REALITATEA PLUS,
/actualitate/cna-ajuta-realitatea-plus-sa-emita-legal-dupa-aproape-2-luni-in-care-postul-a-functionat-provizoriu-13962788
13962788
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.