Cluburile în insolvenţă pot fi penalizate cu până la 14 puncte în sezonul 2015-2016

Autor: Marius Ţone Postat la 28 martie 2015 74 afişări

Cluburile aflate în insolvenţă, fără plan de reogranizare confirmat de instanţă, pot fi penalizate cu până la 14 puncte în ediţia 2015-2016 a Ligii I, a declarat, pentru agenţia MEDIAFAX, directorul Administraţiei de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru.

În prezent, dintre cele şapte cluburi din Liga I aflate în insolvenţă, cele care au intrat în insolvenţă în 2015, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov nu au plan de organizare confirmat de administratorul sindic.

Duru a explicat că sancţiunile se aplică în etape şi sunt prevăzute în manualul de licenţiere şi de fair-play financiar, acesta din urmă intrând în vigoare în România de la 30 iunie.

"Începând cu acest an, în procesul de licenţiere aplicăm noile sancţiuni. După cum ştiţi, s-a renunţat la sancţiunea cu retrogradarea pentru cluburile în insolvenţă şi s-a introdus depunctarea. Aşa că un club în insolvenţă, fără plan de reorganizare confirmat de instanţă, care aplică pentru licenţa de Liga I, ediţia 2015-2016, va fi penalizat cu 3 puncte la 30 aprilie, iar dacă nu îşi achită datoriile până la 20 mai va fi din nou sancţionat cu 1 punct. Dacă la 30 iunie, dată de referinţă în regulamentul de fair-play financiar pe care îl vom aplica în premieră anul acesta, clubul în cauză are datorii pe care nu şi le achită până la 30 septembrie, va fi sacţionat cu 1 punct. Apoi, un nou termen este 30 octombrie, dată care îi va aduce alte 2 puncte penalizare. Ţinând cont că la fiecare dată se aplică ambele criterii, mai exact datorii către alte cluburi şi datorii către angajaţi, un club în insolvenţă fără plan de reorganizare confirmat poate ajunge la o penalizare totală de 14 puncte", a afirmat Duru, pentru MEDIAFAX.

Acesta a menţionat că deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea directorului de licenţiere.

Faţă de anii anteriori, în 2015 deschiderea procedurii de insolvenţă de către un club din Liga I va fi sancţionată din start cu depunctare. Astfel, o grupare din Liga I care intră în insolvenţă după data de 1 iulie 2015 va fi sancţionată cu deducerea a şase puncte din clasamentul pentru sezonul competiţional 2016-2017.

În ultima perioadă mai mulţi oameni de fotbal, printre care se numără Gheorghe Hagi, Sorin Cârţu sau Florin Prunea şi jucători precum Geraldo Alves sau Marius Croitoru au făcut afirmaţii publice în care au solicitat retrogradarea cluburilor de Liga I aflate în insolvenţă sau depunctarea acestora.

Primul club de fotbal din România care a intrat în insolvenţă a fost FC Rapid, instanţa admiţând deschiderea procedurii de reorganizare la 7 decembrie 2012. Ulterior, alte opt cluburi de Liga I, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Vaslui, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov au intrat în insolvenţă. Dintre acestea, în momentul de faţă doar şapte mai activează în primul eşalon, Gloria Bistriţa şi FC Vaslui fiind dezafiliate de Federaţia Română de Fotbal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FOTBAL,
LIGA I,
INSOLVENŢĂ
/actualitate/cluburile-in-insolventa-pot-fi-penalizate-cu-pana-la-14-puncte-in-sezonul-2015-2016-14073549
14073549
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.