Clienţii FTX vor să beneficieze de plăţi prioritare în cazul falimentului din SUA

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 25 decembrie 2022 586 afişări

Clienţii FTX vor să beneficieze de plăţi prioritare în cazul falimentului din SUA

 

Avocaţii vor argumenta că utilizatorii exchange-ului falimentar FTX trebuie să fie trataţi mai degrabă ca deţinători de active decât ca şi creditori, scrie Financial Times.

Un grup de clienţi FTX va încerca să asigure o rambursare mai rapidă pentru persoanele care au bani blocaţi în exchange-ul dispărut, convingând o instanţă din SUA că activele digitale ale clienţilor rămân proprietatea lor.

Avocaţii care reprezintă un grup de clienţi FTX care aveau un total de 1,6 miliarde de dolari blocaţi când acesta s-a prăbuşit luna trecută spun că intenţionează să argumenteze că acele fonduri sunt deţinute de FTX ca active „de custodie”, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie rambursate rapid, mai repede decât în procedura de faliment extinsă pentru imperiul crypto al lui Sam Bankman-Fried.

Statutul depozitelor clienţilor a apărut ca o problemă juridică cheie în valul de faliment ale firmelor de criptomonede din acest an, inclusiv colapsul creditorilor Celsius Network şi Voyager Digital. Clienţii se confruntă cu includerea în categoria „creditori generali negarantaţi”, ceea ce înseamnă că ar avea probabil o lungă perioadă de aşteptare pentru a recupera banii şi ar putea primi mai puţin decât le este datorat.

FTX se confruntă cu până la 1 milion de creditori în cadrul procedurii de faliment din capitolul 11 din Delaware, inclusiv clienţi, furnizori şi creditori, care vor trebui să concureze între ei pentru prioritate pentru a primi rambursarea din activele rămase ale companiei. Acţiunea clienţilor FTX este menită să evite ca aceştia să fie ultimii la rând pentru rambursare.

„Dacă activele aparţin clientului, nu există nicio linie. Sunt doar activele lor”, a spus Erin Broderick, consilier al firmei de avocatură Eversheds Sutherland, care reprezintă grupul de clienţi FTX.

FTX, fondată de Bankman-Fried, a îngheţat retragerile clienţilor în noiembrie, după ce un val de clienţi s-a grăbit să lichideze. Broderick susţine că termenii şi condiţiile exchange-ului sprijină clienţii care au „drepturi de proprietate” asupra fondurilor rămase în conturile lor. Ea a spus că firma plănuieşte să adreseze o cerere instanţei cel târziu la începutul noului an pentru a recunoaşte statutul clienţilor.

FTX nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

La începutul acestei luni, un judecător care a supravegheat falimentul din SUA a cripto-creditorului Celsius a ordonat ca unui număr mic de clienţi să li se ramburseze activele care nu au fost niciodată amestecate cu alte sume de bani ale companiei. Judecătorul în cauză încă decide problema dificilă a modului de tratare a fondurilor altor clienţi.

Celsius a cerut instanţei să trateze fondurile clienţilor care au fost ţinute în custodie ca fiind deţinute de clienţi, în timp ce activele promise să primească rate mari de dobândă în programul „earn” al creditorului ca fiind proprietatea companiei.

Creditorul BlockFi a cerut luni unei instanţe americane să îi permită redeschiderea retragerilor de către clienţi a unor criptoactive, ceea ce le-ar permite „clienţilor să acceseze activele digitale care sunt deţinute de ei şi care au fost deţinute în conturile lor Wallet pe platforma BlockFi”, a transmis compania într-un comunicat.

Drumul spre recuperarea de către clienţii FTX este şi mai complicat de acuzaţiile conform cărora până la 10 miliarde de dolari din cele aproximativ 16 miliarde de dolari pe care le-a deţinut exchange-ul au fost împrumutate sau transferate către Alameda Research, o firmă de tranzacţionare privată deţinută şi de Bankman-Fried.

Fostul miliardar în vârstă de 30 de ani a negat faptele greşite intenţionate. El a fost arestat în Bahamas săptămâna trecută, după ce procurorii federali americani l-au acuzat de fraudă.

Eversheds Sutherland va argumenta că, dacă unele active ale clienţilor nu mai sunt disponibile pentru a fi rambursate, clienţii ar trebui să primească în continuare prioritate în comparaţie cu alte grupuri de creditori.

„Credem că este destul de clar că, în termenii furnizării serviciului, clienţii deţin titlul de proprietate asupra activelor lor”, a spus Sarah Paul, partener şi co-şef global al criminalităţii corporative şi investigaţiilor la firma de avocatură. „O consider una dintre primele probleme care trebuie rezolvate.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
clienti,
faliment

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.