Ciucă: Elaborarea proiectelor legilor Justiţiei, un exemplu de maturitate şi responsabilitate

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 24 august 2022 21 afişări

Procesul în care s-a derulat elaborarea pachetului de legi ale Justiţiei reprezintă un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate, spune premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă: Elaborarea proiectelor legilor Justiţiei, un exemplu de maturitate şi responsabilitate

„Pe agenda şedinţei de azi (miercuri - n.r.) a Guvernului se află dezbaterea şi aprobarea pachetului de legi ale Justiţiei. Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani care au generat atât opinii critice sau favorabile. Cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate. Este un obiectiv pe care noi l-am asumat atât prin PNRR, dar şi prin MCV şi cred că cel mai important de subliniat e faptul că, prin aceste legi, nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei Justiţiei şi garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus că cele trei legi sunt fundamentale pentru Justiţie, iar acest lucru „explică probabil şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la cristalizarea acestor proiecte şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a legilor Justiţiei”.

„Ne-am dorit ca în acest demers să urmărim câteva principii fundamentale, nu stabilite arbitrar de Ministerul Justiţiei, anume independenţa Justiţiei, a judecătorilor şi procurorilor. Apoi un alt principiu fundamental reclamat foarte puternic de sistemul justiţiei, care s-a cerut întărit, subliniat, îmbunătăţit, a fost acela al separării carierelor de judecător şi de procuror. Un alt principiu urmărit a fost responsabilizarea Justiţiei, pentru că aici există aşteptări neîmplinite din partea cetăţenilor şi chiar din partea sistemului”, adaugă Predoiu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
legile justiţiei,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.